Az MSZP támogatja Botka Lászlót a szegedi választáson

Az MSZP Sajtóosztálya megerősítette, hogy támogatják Botka László jelöltségét a 2024-es önkormányzati választásokon Szegeden.

A Magyar Szocialista Párt nemrégiben három vidéki polgármesterjelölt támogatását is bejelentette, amelyek a Demokratikus Koalícióval és a Párbeszéd–Zöldekkel kötött megállapodás alapján Sopronban Jakál Adrienn, Hajdúszoboszlón Dede Tamás, Kalocsán pedig Dr. Magóné Tóth Gyöngyi Mária jelöltségét jelentik. Botka László esetében azonban eddig nem érkezett nyilatkozat az MSZP részéről, ezért kerestük meg a párt sajtóosztályát.

Botka László 2002 óta tölti be Szeged polgármesteri posztját, és hosszú ideig volt az MSZP országgyűlési képviselője is. 2014-ben azonban lemondott képviselői mandátumáról, mivel a választási törvények és az összeférhetetlenségi szabályok miatt nem viselhetett egyszerre közhivatalt Szegeden és az Országgyűlésben.

2017-ben Botka az MSZP miniszterelnök-jelöltje volt, de kritikus hangot ütött meg Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció irányában, és végül visszaadta jelöltségét, mert nem sikerült elérnie az ellenzéki erők összefogását. Gyurcsány később úgy nyilatkozott, hogy Botka saját magát buktatta meg.

A 2019-es önkormányzati választásokon Botka László az Összefogás Szegedért Egyesület jelöltjeként indult, és jelentős győzelmet aratott. Ezt követően kilépett az MSZP-ből, és az Összefogás Szegedért frakcióban folytatta a városvezetést.

Botka László a kilépése után keveset nyilatkozott az ellenzékről, és csak akkor, ha pozitívumot tudott mondani róluk. Jelenleg is az Összefogás Szegedért színeiben vezeti a várost, frakciójában három további taggal együtt.

Botka 2024-es támogatását először Gyurcsány Ferenc jelentette be tavaly márciusban.