Veszélyes manőver a vácrátóti vasúti átjáróban

Egy autós szombaton a vácrátóti vasúti átjáróban az utolsó pillanatban hajtott vissza a sínekről, megelőzve ezzel egy esetleges tragédiát. Az esetet egy fedélzeti kamera rögzítette, amelyet az RTL Híradó és a TV2 Tények is bemutatott.

A felvételen látható, hogy a sofőr a tilos jelzés ellenére próbált meg átkelni a síneken, de az utolsó pillanatban tolatni kezdett, így elkerülve az ütközést az érkező vonattal, amely a meghibásodott sorompó miatt csökkentett, mindössze 15 kilométer per órás sebességgel haladt át az átjáróban. A vonat elhaladtával a türelmetlen sofőr és még három másik autós, valamint egy motoros is áthajtott a tilos, piros jelzésen.

Az RTL Híradó és a TV2 Tények riportjaiban említésre került, hogy idén már 16 baleset történt vasúti átjáróknál, melyek közül egy halálos kimenetelű volt, és ezek az esetek gyakran azért történnek, mert a járművezetők a tilos jelzés ellenére hajtanak át a síneken. A MÁV adatai szerint 12-en azért vesztették életüket idén, mert tiltott helyen álltak, és elsodorta őket a vonat. A vácrátóti eset kapcsán kiderült, hogy a sorompó meghibásodása miatt kellett a járművezetőknek hosszabb ideig várakozniuk, ami növelte a várakozási időt és a türelmetlenséget.

A felvételen látni, hogy miután elment a vonat, az addig türelmetlenkedő sofőr végül gázt adott és a tilos jelzés ellenére hajtott a sínekre. Egy kisteherautó vezetője is követte, aki szintén kikerülte a sorompót. A szemből érkező motorost sem zavarták a pirosan villogó lámpák. Majd egy harmadik kocsi is szabálytalankodva jutott át a túloldalra, bár a sofőr először megállt, és csak ezután ment át a síneken.

Az adásban felhívták a figyelmet, hogy ebben az átjáróban két vágány is van, és mindkét irányból érkezhet vonat, így a figyelmetlenség tragédiát is okozhatott volna. Nemrég Monoron is történt hasonló eset, csak akkor nem az autósok, hanem egy idős hölgy botorkált át a síneken a tilos jelzés ellenére. Az idős hölgy élete egy hajszálon múlt, és még eljárás is indult ellene az eset után.