Az Alzheimer-kór kockázatát növelheti a légszennyezés

Egy friss kutatás eredményei szerint a légszennyezésben található magnetit részecskék elősegíthetik az Alzheimer-kór jeleinek és tüneteinek kialakulását. Az Alzheimer-kór, a demencia egy formája, memóriavesztést, kognitív hanyatlást okoz, és jelentősen rontja az érintettek életminőségét, világszerte milliókat érintve.

A Sydney Műszaki Egyetem kutatói, Cindy Gunawan és Kristine McGrath vezetésével, az Environment International folyóiratban publikálták azt a tanulmányt, amelyben egereken és emberi idegsejteken vizsgálták a légszennyezés agyra gyakorolt hatásait. A kutatás célja az volt, hogy feltárják, miként vezethet a mérgező légszennyező részecskéknek való kitettség az Alzheimer-kór kialakulásához.

Az Alzheimer-kór esetek többsége nem öröklődik, így a környezeti tényezők és az életmód fontos szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a magas légszennyezettségű területeken élőknél nagyobb az Alzheimer-kór kockázata. A magnetit, egy mágneses vas-oxid vegyület, nagyobb mennyiségben található meg az Alzheimer-kórban szenvedők agyában. A kutatók most először vizsgálták, hogy a magnetitrészecskék jelenléte az agyban hogyan függ össze az Alzheimer-kór jeleivel.

A kutatás során egészséges egereket és az Alzheimer-kórra genetikailag hajlamos egereket négy hónapon át tettek ki vas, magnetit és dízel szénhidrogének részecskéinek. A magnetit okozta a legkövetkezetesebben az Alzheimer-kór kórképét, beleértve az idegsejtek elvesztését a hippokampuszban és a szomatoszenzoros kéregben, valamint az amiloid plakkok fokozott képződését az Alzheimer-kórra hajlamos egereknél. A kutatók viselkedésbeli változásokat is észleltek, mint a fokozott stressz és szorongás, valamint a rövid távú memória károsodása, különösen a genetikailag hajlamos egereknél.

A magnetit a légszennyezés egy gyakori forrása, amely magas hőmérsékletű égési folyamatokból, például járművek kipufogógázai, fatüzek és széntüzelésű erőművek, valamint a fékbetétek súrlódásából és a motorok kopásából származik. A magnetitrészecskék az orrnyálkahártya bélésén és a szaglógumón keresztül juthatnak be az agyba, megkerülve a vér-agy gátat.

A laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatok során a magnetit immunválaszt váltott ki az egerekben és az emberi neuronsejtekben, gyulladást és oxidatív stresszt okozva, ami sejtkárosodáshoz vezetett. A gyulladás és az oxidatív stressz ismert tényezők a demencia kialakulásában.

Charlotte Fleming, az UTS kutatója és a tanulmány társszerzője szerint a magnetit által kiváltott neurodegeneráció független a betegség állapotától, az Alzheimer-kór jelei az egészséges egerek agyában is megfigyelhetők voltak.

Az eredmények felhívják a figyelmet arra, hogy csökkenteni kell a légszennyezésnek való kitettséget, és javítani kell a levegőminőséget a neurodegeneratív betegségek kockázatának csökkentése érdekében. A tanulmány hatással lehet a légszennyezési irányelvekre, és ajánlott a mágneses részecskéket bevenni a levegőminőségi index biztonsági küszöbértékeibe, valamint szükség van a gépjárművek és a széntüzelésű erőművek kibocsátásának csökkentésére irányuló intézkedésekre.