A Vidéki Prókátor szerint az ellenzéknek kivonulnia kell az Országgyűlésből

Egy ismeretlen ügyvéd, aki a Vidéki Prókátor néven vált ismertté, újabb bejegyzésében kritizálja az ellenzéki pártokat és az Országgyűlésből való kivonulásra, valamint passzív ellenállásra szólít fel.

Az ügyvéd, aki korábban nyilvánosságra hozta Novák Katalin kegyelmi döntését egy pedofilsegítő ügyében, továbbra is inkognitóban marad, ügyfelei védelme érdekében. Legújabb írásában az ellenzéki pártokat éles szavakkal illeti, mondván, hogy a NER rendszerében már 14 éve tehetetlenül mozognak.

A Vidéki Prókátor szerint az ellenzék csak akkor lehet hiteles, ha a rendszeren kívül marad, ami a parlamenti munkában való részvétel elutasítását is jelenti. Ebben az összefüggésben javasol egy "ellenállási nyilatkozat" megfogalmazását az ellenzéki pártok számára, amelyben kijelentik, hogy bizonyos feltételek hiányában nem vesznek részt az Országgyűlés munkájában.

Ezek a feltételek között szerepelne, hogy az Országgyűlés az alakuló ülésén visszakapja az Alaptörvényben rögzített jogait, és kizárják a részvételt egy olyan parlamentben, ahol a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk kétharmados többséggel rendelkezik. Az ügyvéd szerint az ellenzéki szavazóknak csak azokat a pártokat kellene támogatniuk, amelyek elfogadják ezt az ellenállási nyilatkozatot.

A Vidéki Prókátor álláspontja szerint az illiberális rendszerekben az ellenzék vagy hitelességgel, vagy állami támogatással rendelkezik, de a kettő egymást kizárja. Az ügyvéd szerint azok, akik a rendszerből élnek jól, nem képviselhetik hitelesen az ellenzéki szerepet.