A PlayStation 5 Pro hamarosan piacra kerülhet

A Sony még nem erősítette meg hivatalosan, de a The Verge információi alapján a vállalat már a PlayStation 5 Pro piacra dobásán dolgozik, amely az eredeti konzolnál erősebb hardverrel rendelkezik.

A Sony a szerzői jogokra hivatkozva eltávolíttatta a YouTube-ról azt a videót, amely először szivárogtatta ki a PlayStation 5 Pro részleteit, és a fejlesztőket is arra ösztönzi, hogy játékaikat tegyék kompatibilissé az új eszközzel, amely várhatóan év végén debütál. A Trinity kódnéven fejlesztett konzol egy erősebb grafikus processzorral és magasabb órajelen dolgozó processzorral kerül majd piacra, ami jobb teljesítményt ígér a sugárkövetés és a magasabb felbontású, nagyobb képkockasebességű játékok terén. A PS5 Pro várható változásai között szerepel a 45 százalékkal gyorsabb renderelési sebesség, a 2-3-szor, akár négyszer gyorsabb sugárkövetés, a 33,5 teraflop teljesítmény, a PSSR felskálázási technológia, az 8K felbontás támogatása és egy egyedi gépi tanulási architektúra. A memória sebessége is növekedni fog, 576 GB/s-ra, ami 28 százalékos teljesítménynövekedést jelent az eredeti modellhez képest. A fejlesztőket arra ösztönzik, hogy a játékaikat felkészítsék a PS5 Pro által biztosított jobb grafikai lehetőségekre, így a játékok megkaphatják a „Trinity Enhanced” címkét, amely jelzi, hogy a program jobban fut az erősebb modellen.

Tom Warren, a The Verge cikkének szerzője szerint a fejlesztők már hozzáférhetnek a PS5 Pro fejlesztői modellekhez, és a Sony azt várja, hogy az idén augusztusig jóváhagyásra benyújtott programok kompatibilisek lesznek az új konzollal. A hagyományos PlayStation 5 modellek továbbra is kereskedelmi forgalomban maradnak, és a fejlesztőknek kell gondoskodniuk arról, hogy a játékaik futtathatók legyenek az öregebb modelleken is. A PlayStation 5 Pro érkezése nem meglepetés, hiszen a konzolgyártók gyakran állnak elő az alapmodellnél erősebb változatokkal néhány évvel a premiert követően. A PlayStation 4 életciklusa közepén kapott egy Pro verziót, az Xbox One-ból pedig 2017-ben készült el a jobb komponenseket tartalmazó Xbox One X. A PS5 esetében is először áramvonalasabb modellek jelentek meg, és a következő állomás a Pro változat lesz, ami azt jelenti, hogy a PlayStation ötödik generációja már a piaci élettartamának feléhez érkezett.

A The Verge az ügyre rálátó forrásai nyomán arról is ír, hogy a Sony már megkérte a játékfejlesztőket: tegyék PS5 Pro-kompatibilissé a címeiket, különös tekintettel a ray tracingre (sugárkövetésre). Az új konzol renderelési teljesítménye akár 45 százalékkal is jobb lehet, de egy fürgébb CPU-módot is kaphat. Az értesülések szerint ezek segítségével, bekapcsolt sugárkövetéssel is jobban renderel majd a PS5 Pro, de jobb felbontást és képkockaszámot is hozhat a fejlesztés. A processzor órajelét is feljebb tekerhetik majd kicsit a játékfejlesztők, a normál 3,5 GHz-ről akár 3,85 GHz-ig is feltornázva azt. Hasonló, jelentős javulás érinti a háttértár sebességét, valamint a játékok rendelkezésére álló RAM mennyiségét is.

A tervek szerint a Sony továbbra is árusítja majd a „sima” PS5-öt, amiből már csak a ráncfelvarrott, Slim változat van forgalomban. Bár a Pro nem lesz új konzolgeneráció, de a rendelkezésre álló információk alapján lényegesen jobb minőségben tudja majd futtatni a játékokat. A szivárogtatások szerint valamikor az idei év végén futhat be a PS5 Pro.