A brüsszeli rendőrség leállította Orbán európai jobboldali konferenciáját röviddel a kezdés után

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli irodája által szervezett Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NATCON) szervezői bejelentették kedden reggel az X-en (korábbi Twitter), hogy végül sikerült helyszínt találniuk a konferenciához, jelentette a hvg.hu. Azonban a Politico értesülései szerint alig két órával a kezdés után a brüsszeli rendőrség megjelent a helyszínen és tájékoztatta a szervezőket, hogy leállítják az eseményt.

A rendőrség egyik tisztje a Politico riporterének hallatára azt mondta az egyik szervezőnek, hogy "a nyilvános rend zavarának lehetősége miatt" szüntetik meg az eseményt. Ez röviddel azelőtt történt, hogy Nigel Farage, az UKIP volt elnöke és heves Brexit-kampányoló 11 órakor tartotta volna megnyitó beszédét. A program szerint a rendezvény 9 órakor kezdődött.

Ennek ellenére az esemény X (korábbi Twitter) fiókja szerint Farage mégis el tudta mondani a beszédét. A Politico jelentése szerint a rendőrség – akik először távoztak, de körülbelül 12:45-kor visszatértek – aláírattak egy dokumentumot Anthony Gillanddal, az MCC brüsszeli irodájának vezetőjével. Gilland a lapnak elmondta, hogy a konzervatív összejövetel leállításának oka az volt, hogy körülbelül 17 órára egy ellenprotesztálást jelentettek be, és "a rendőrség nem képes védeni a szabad beszédet ezen az eseményen". Az MCC brüsszeli irodája egy videót is feltöltött az aláírásról, ahol a rendőrök a polgármester utasításait idézték, bár a videó röviddel az indoklás kérés után megszakadt.

"Ez valóban egy bádogdiktatúrából való" – reagált a hírekre Frank Füredi, az MCC brüsszeli irodájának vezetője, amely az esemény egyik szervezője. "Technikai okot próbálnak felhasználni politikai pontok kialakítására. Azt mondták a tulajdonosnak, hogy ha nem zárják be, akkor elvágják az elektromosságot."

"A brüsszeli baloldal, a város vezetése és a radikális baloldal aktivistái megpróbálták megakadályozni a nemzeti konzervatívok találkozójának megtartását" – posztolta Facebookon Balázs Orbán (nem rokona a miniszterelnöknek), Orbán Viktor politikai igazgatója, röviddel azelőtt, hogy az aláírás megtörtént. Orbán, aki az MCC Kuratóriumának elnöke is, azt mondta, hogy "nem tudják elviselni, hogy meghallgassák azokat az európai hangokat, amelyek a nemzeti szuverenitásért, a békéért és a migráció ellen állnak ki", és azt állította, hogy a szervezőket fenyegetések és zsarolás érte.

Az esemény helyszínének megtalálása eleve nem volt egyszerű, miután az első, majd a második lefoglalt helyszín is visszalépett röviddel a konferencia kezdete előtt. Végül a Claridge helyszín adott otthont az eseménynek, ahol a program szerint a volt brit belügyminiszter, Suella Braverman és a francia politikus, Éric Zemmour is beszédet mondott volna kedden, míg a volt lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki és a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor szerdán szólalt volna fel a gyűltek előtt.

A gyors, pontos és pártatlan hírekért Magyarországról és Magyarországról iratkozzon fel a Telex angol nyelvű hírlevelére!