A NASA Mars Sample Return missziója válságban

A NASA hétfői sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy a szervezet költségvetési nehézségei miatt újratervezik a Mars Sample Return missziót, amelynek keretében a Perseverance marsjáró által gyűjtött mintákat tervezik a Földre hozni.

A NASA vezetői kedden hivatalos ajánlattételi felhívást küldenek ki a különböző központoknak és laboratóriumoknak, valamint az űripari vállalatoknak, hogy alternatív terveket dolgozzanak ki a projekt megújítására. A válaszokat legkésőbb tél elejéig várják.

Nicky Fox, a NASA igazgatóhelyettese szerint az innovációra és a bevált technológiákra kell összpontosítani a fejlesztési idő, a kockázatok és a költségek csökkentése érdekében, ami ellentmond annak a ténynek, hogy a Mars Sample Returnhoz hasonló missziót még soha nem hajtottak végre.

Egy független vizsgálóbizottság által feltárt problémák és az amerikai kongresszus által előírt kiadáscsökkentés következtében sok dolgozót kellett elbocsátani a Jet Propulsion Laboratoryból, amely a misszióért felelős.

A Perseverance 2021 óta gyűjti a mintákat a Jezero-kráterben, és amennyiben ezeket sikerülne elhozni, úttörő kutatások kezdődhetnének a földi laboratóriumokban.

A misszió az Európai Űrügynökséggel közösen valósulna meg, ahol egy leszállóegység gyűjtené be a rover anyagait, majd ezeket egy Mars körül keringő szondával hoznák el a Földre.

Az eredeti tervek szerint az űreszközök 2027-ben és 2028-ban indultak volna, a minták pedig a 2030-as évek elején érkeztek volna vissza. A költségvetést 5-7 milliárd dollárosra becsülték, de a független vizsgálat szerint ez akár 11 milliárd dollárt is elérheti, és a minták 2040 előtt nem érhetik el a Földet.

Ez a jelentős költségvetés-növekedés más NASA projektjeit is veszélyeztetheti, és lehetséges, hogy a Mars Sample Return keretében nem fogják elhozni a Perseverance összes anyagát.