A Google VPN-szolgáltatása megszűnik

A Google bejelentette, hogy hamarosan megszűnik egyik szolgáltatásuk, a VPN-funkció, mely a Google One előfizetési csomag részét képezte.

A vállalat rövid és egyszerű indoklással, a leállítás pontos dátumának megjelölése nélkül közölte, hogy a 2020-ban bemutatott, majd a következő hónapokban kiadott VPN-szolgáltatásukat a következő hónapokban ki fogják vezetni. A 9to5Google és a hvg információi szerint a Google One előfizetési csomagjának részeként elérhető VPN – virtuális magánhálózat – segítségével a felhasználók elrejthetik internetes tevékenységüket és feloldhatnak régiós korlátozásokat is, tehát például egy olyan filmet is megnézhetnek a Netflixen, ami csak az Egyesült Államokban elérhető, ha csatlakoznak egy ottani szerverre.

A szolgáltatás Android, iOS és asztali számítógépeken volt elérhető a Google One keretében, és egyes piacokon önálló előfizetésként is igénybe vehető volt. A Google azonban most úgy döntött, hogy megszünteti ezt a szolgáltatást, mivel állításuk szerint a felhasználók nem használták azt. A 9to5Google és a hvg megkeresésére a cég nem közölt további részleteket, csupán annyit, hogy a jövőben más szolgáltatások fejlesztésére koncentrálnak majd a Google One keretében.

A meglévő VPN-felhasználóknak a cég külső felek által fejlesztett alternatívákat fog javasolni. A szolgáltatás megszűnésének pontos időpontját nem tették közzé, csak annyit közöltek, hogy a folyamat a következő hónapokban fog megtörténni.