A Fidesz "gyermekvédelmi" javaslata: politikai célzatú és nem újító

A Fidesz-frakció által előkészített "gyermekvédelmi" törvénycsomag inkább politikai célzatú, és nem hoz valódi megoldásokat a gyermekvédelem területén. Kocsis Máté frakcióvezető a HírTv Bayer show-jában beszélt a tervezetről, amelynek egyes elemei már létező jogszabályokat szigorítanak, vagy korábbi ellenzéki javaslatokat vesznek át.

A Fidesz-frakcióvezető, Kocsis Máté a HírTv-n futó Bayer show-ban több részletet is elárult a "gyermekvédelmi" törvényt szigorító javaslatcsomagról, amelyet a Fidesz-frakció készít elő és hamarosan a parlament elé terjesztenek. A tervezet politikai célzatú, és a látszatot kelti, hogy a kormányzás és jogalkotás cselekvő és erőskezű, miközben valódi megelőzésre vagy a rendszer javítására nem alkalmas.

Kocsis Máté szerint a javaslatcsomag három fő témakörre épül: szakmai észrevételek alapján történő szigorítások, a kegyelembotrány szülte változtatások, valamint a hatályos törvény hibáit javító intézkedések. A változtatások között szerepel az elévülési idő megszüntetése a pedofil bűncselekményeknél és az, hogy a pedofil bűnelkövetők ne kaphassanak erkölcsi bizonyítványt.

A Fidesz-frakcióvezető említett egy olyan változtatást is, amely büntetőjogi szankciókat vezetne be, ha a pedofíliára utaló gyermekbántalmazást nem jelentik az arról tudomást szerző illetékesek. Ez az ötlet azonban nem új, hiszen a Gyurcsány Ferenc vezette DK már 2020 végén benyújtott egy hasonló törvényjavaslatot, amit a kormánypártiak leszavaztak.

Kocsis Máté a Bayer show-ban beszélt arról is, hogy az internetszolgáltatásokra vonatkozóan több szabállyal készülnek, például azzal, hogy a szülők korlátozhassák a gyermekeik számára elérhető internetes felületeket. Azonban az internetszolgáltatóknak már 10 éve kötelező biztosítaniuk ezt a lehetőséget.

A "gyermekvédelmi" csomag előkészítése során a közvéleményt is szondázták, például egy kormányközeli kutatóintézet az LMBTQ-jogok további szigorításáról kérdezgetett. A 2022-es "gyermekvédelmi" népszavazásra hivatkozással vezette fel Kocsis a témát, amely politikai haszonszerzés volt, és jogilag érvénytelen lett.

A Fidesz-frakció előrehaladott munkáról beszélt a "gyermekvédelmi" csomag kapcsán, és nagyjából 20 törvény módosítását tervezik benne. Azonban a szövegtervezetet még nem nyújtották be, és a kormánypárti képviselők által elkaszált DK javaslatához hasonlóan, a kiskorúak és fiatalkorúak elleni szexuális bűncselekmény feljelentésének elmulasztását bűncselekményként nevesítenék.

A politikai színtéren folyó játszmák között a Mitnézőpont Intézet elemzése szerint Magyar Péter stratégiája Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc egységben való kezelésére irányul, míg Orbán Viktor láthatóan arra törekszik, hogy összegyurcsányozza Magyar Pétert, és Gyurcsány Ferenc célja az lehet, hogy politikai értelemben összekösse Magyar Pétert és Orbán Viktort. Az elemzés matematikai eszközökkel leírva a következőképpen fogalmazza meg a helyzetet: Magyar Péter szerint Orbán = Gyurcsány, Orbán Viktor szerint Gyurcsány = Magyar, Gyurcsány Ferenc szerint pedig Magyar = Orbán.