A Boeing cáfolja a 787-es gépek biztonsági problémáit

A Boeing vállalat határozottan visszautasítja azokat a vádakat, amelyek szerint a 787 Dreamliner és 777-es típusok gyártási folyamatait egyszerűsítették volna, és hangsúlyozza, hogy a repülőgépek biztonságát szigorú tesztek garantálják.

A Cnbc jelentése szerint a Boeing hétfőn kiállt a 787 Dreamliner és a 777-es repülőgépek minőségi és biztonsági tesztjei mellett, válaszul egy mérnökük által felhozott vádakra, miszerint a cég gyorsította volna a gyártási folyamatokat. Sam Salehpour, a vállalat mérnöke szerint a 787-es modellek összeszerelése során az illesztések túlzott terhelésnek vannak kitéve, ami rövidítheti a gépek élettartamát. A Boeing azonban cáfolja ezeket az állításokat, "pontatlannak" nevezve őket, és kiemeli repülőgépeik biztonságát.

Salehpour a 787-es szénszálas kompozit törzsénél tapasztalt illeszkedési problémákra is felhívta a figyelmet, és állítása szerint látott embereket, akik a 777-es darabjain ugráltak az illeszkedés megkönnyítése érdekében. A Boeing ezzel kapcsolatban közölte, hogy ezek az állítások nem helytállóak, és teljes mértékben bíznak a gépek biztonságában és tartósságában.

A cég korábban felfüggesztette a 787-es modellek szállítását közel két évre, nem megfelelő méretű alátétek miatt. A Boeing szerint az FAA felügyelete alatt végrehajtott szigorú mérnöki vizsgálatok igazolták, hogy ezek a problémák nem jelentenek biztonsági aggályokat.

A Boeing vezető mérnökei egy sajtótájékoztatón ismertették a 787-es modell stressz- és biztonsági tesztjeit, amelyek során a gépet 165 000 cikluson át tesztelték változó körülmények között. Steve Chisholm, a cég gépészeti és szerkezeti mérnöki részlegének vezetője elmondta, hogy ezeket a teszteket többször is megismételték, többször annál, mint amennyit a repülőgépek valós használat során tapasztalhatnak.

Salehpour és további személyek, köztük egy volt légiközlekedési tisztviselő és egy független biztonsági szakértő, részt vesznek egy szerdai szenátusi meghallgatáson, amely a Boeing biztonsági kultúrájának feltárását célozza. Eközben a Boeing vizsgálat alatt áll a januárban történt Alaska Airlines-incidens miatt.