Deák Ferenc téri kettős gyilkosság tárgyalása

A Fővárosi Törvényszéken hamarosan lezárul a négy évvel ezelőtti Deák Ferenc téri késelés ügye, ahol a vádlottak és az egyik áldozat apja alig egy méterre ültek egymástól a védői perbeszédek alatt.

Cs. Krisztián és J. Marcell, a súlyos bűncselekménnyel vádolt fiatalok, bilincsben érkeztek a tárgyalóterembe, míg az ügy harmadrendű vádlottja, J. Dániel szabadon érkezett. A 2020-as események során Martinovics László és Khéli Gergely vesztették életüket egy születésnapi ünneplés során, amikor is összecsapott két, rendőrségi múlttal rendelkező társaság. Cs. Krisztiánt és társait, J. Dánielt és J. Marcellt letartóztatásba helyezték, de J. Marcellt időközben kiengedték, majd egy családi verekedés után ismét letartóztatták. A bíróság a garázdasággal és rablással vádolt résztvevőket 2022 márciusában felfüggesztett börtönbüntetésre, illetve pénzbüntetésre ítélte.

A tárgyalás során Cs. Krisztián ügyvédje kiemelte, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások utáni első szabad hétvégén történt a tragédia, amely frusztráltsággal töltötte el a fiatalokat. Az ügyvéd szerint a rendőrség eljárása során hibák történtek, például egy 18 év alatti tanú kihallgatását a gyámja értesítése nélkül kezdték meg. A védő ezért kérte, hogy a bíróság ne értékelje bizonyítékként a vallomást, és mentse fel védencét a csoportosan elkövetett rablás vádpontja alól. A késeléssel kapcsolatban pedig halált okozó testi sértésnek minősítését indítványozta, figyelembe véve a vádlott nehéz családi hátterét és a gyermekvédelmi rendszer késői beavatkozását.

A vádirat szerint az emberölés vádlottja és két 19 éves társa egy padon alvó fiatal férfi mellől elvett hangfal miatt került konfliktusba az alvó férfi társaságával. A vádlottak megütötték a sértetteket, és az 18 éves vádlott késsel és ököllel bántalmazta az egyiküket. A további verekedést egy járőrautó érkezése szakította félbe. Később egy másik dulakodás során a vádlott késsel mellkason szúrt egy 16 éves fiút, aki a helyszínen meghalt, és egy 20 éves sértettel is dulakodott, akit szintén halálra szúrt.

Az utolsó szó jogán a vádlottak bocsánatot kértek az áldozatok hozzátartozóitól. K. Gergely szülei azonban ezt nem várták meg, mert már korábban elhagyták a bíróság épületét. A másik megölt fiú keresztanyja szerint a maximális büntetést érdemli Cs. Krisztián.

Az ügyészség 23 év 10 hónap fegyházbüntetést kért Cs. Krisztiánra, míg az ikrekre 14 év 10 hónap, illetve 8 év 8 hónap fegyházbüntetést kért előkészítő ülésen lévő beismerés esetére, de egyikük sem fogadta el az ügyészség ajánlatát.

Az ügyész perbeszédekben fegyházbüntetést kért Cs. Krisztiánra több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntette, felfegyverkezve elkövetett rablás, valamint súlyos testi sértés kísérlete miatt. De fegyházbüntetést kért J. Marcellre és fivérére, J. Dánielre is különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérlete és más bűncselekmények miatt, amit utóbbi bűnsegédként követett el.

A vádlottak ügyvédei különböző érvekkel próbálták enyhíteni a vádakat, például azzal, hogy a tanúk közül senki sem látta a szúrásokat, és hogy a tanúk vallomásaiban lévő ellentmondásokat, valamint a szakértői véleményben lévő állításokat is felhozták. Az ügyvéd az emberölésekkel kapcsolatban elmondta, hogy védence nem emlékezett a részletekre, és bocsánatot kért a korábbi tárgyaláson az áldozatok szüleitől. Kiemelte, hogy a megtekintett kamerafelvétel szerint az elkövető 13 másodperc alatt, ösztönösen követte el a cselekményét.

K. Gergely szülei nem bírták tovább hallgatni a tárgyalást, ezért az elsőrendű terhelt ügyvédjének felszólalása után elhagyták a bíróság épületét. A meggyilkolt fiú apja a tárgyalás után kifejezte reményét, hogy a maximálisan kiszabható 25 évet szabják ki a vádlottra.

Három vádlott esetében már a 2022. márciusi előkészítő ülésen ítéletet hozott a bíróság, miután a főbűnösökkel ellentétben mindhárman beismerték a tettüket, és lemondtak a tárgyalásról is. A negyed- és az ötödrendű vádlott 300 ezer, illetve 400 ezer forintos pénzbüntetést, a hatodrendű terhelt pedig 1 év 8 hónap felfüggesztettet kapott.

A vádlottak az utolsó szó jogán őszinte megbánást tanúsítottak és részvétüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak. Cs. Krisztián elmondta, hogy legrosszabb rémálmában sem gondolta volna, hogy ilyen ügybe keveredik, míg J. Marcell azt mondta, ha tehetné, visszaforgatná az idő kerekét. J. Dániel, Marcell ikertestvére szintén sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, de úgy fogalmazott, hogy „rosszkor volt rossz helyen” és nem akarja elveszíteni jelenlegi munkáját.

Az ügyben április 29-én várható ítélet.