A mesterséges intelligencia korlátai

Yann LeCun, a Meta mesterséges intelligencia fejlesztéséért felelős vezetője szerint a jelenlegi modellek korlátai miatt nem érik el az emberi intelligencia szintjét.

A mesterséges intelligenciák (MI) jelenlegi képességei bár lenyűgözőek, mégsem érik el az általános mesterséges intelligencia (AGI) szintjét, amely az emberi intelligenciával vetekszik vagy azt felülmúlja. Az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang szerint az AGI öt éven belül valósággá válhat, míg Elon Musk már 2025-re várja ezt a fejleményt.

Yann LeCun azonban eltérő véleményen van, és úgy gondolja, hogy az általános mesterséges intelligencia fogalma talán nem is létezik, mivel az emberi intelligencia sem tekinthető általánosnak. Szerinte helyesebb lenne az "emberi szintű" MI kifejezést használni, de még egy ilyen rendszer megalkotása is távoli cél.

LeCun kiemelte az emberi intelligencia négy alapvető jellemzőjét: az érvelés, a tervezés, a hosszútávú emlékezet és a fizikai világ megértése. Ezek nélkül a MI rendszerek hibázni fognak és nem lesznek képesek összetett feladatok elvégzésére. A digitális asszisztensek például csak alapvető lekérdezéseket képesek végrehajtani.

A nagy nyelvi modellek, mint például a ChatGPT, működését korlátozza, hogy csak szövegekből tanulnak, ami miatt nehezen értik meg a valóságot. LeCun szerint ezek az eszközök becsapnak minket folyékony beszédükkel, de a valóság megértése csak felületesen sikerül számukra.

LeCun szerint az emberi tanulás elsődleges módja a szövegolvasás, de a világgal való interakciókból és tapasztalásból is sokat tanulunk, amire a MI rendszerek nem képesek. Egy átlagos négyéves gyerek ötvenszer több információval találkozik, mint a világ legnagyobb nyelvi modellje.

A szakember szerint a fejlődés kulcsa az objektív vezérelt mesterséges intelligencia lehet, amely videófelvételek és érzékelők segítségével tanulmányozza és érti meg a fizikai világot. Ez vezethet oda, hogy a gépek végül felülmúlják az emberi intelligenciát, de ez még nagyon messze van.