Kovács Péter Tamás távozik a Libri éléről

A Libri csoport vezérigazgatói posztjáról Kovács Péter Tamás leköszön, helyét Köbli Gyula veszi át, aki korábban a cég gazdasági igazgatójaként tevékenykedett. A cégcsoport igazgatóságának élére Starcz Ákos kerül, aki az Indamedia csoport igazgatójaként és az Index vezérigazgatójaként is ismert.

A Libri csoport pénzügyi beszámolója alapján a vállalat célja, hogy 2030-ra a közép-kelet-európai régió kulturális és szórakoztatóiparának több szegmensében is meghatározó szereplővé váljon. Az új stratégia megvalósításáért a menedzsment felel majd, amelynek keretében átalakul a cégcsoport igazgatósága is. Az igazgatóság új elnöke Starcz Ákos lesz, aki korábban már betöltötte a vezérigazgatói pozíciót a cégcsoportnál, és jelenleg az Indamedia csoport igazgatójaként, valamint az Index vezérigazgatójaként tevékenykedik. Starcz tapasztalatai a digitális gazdaság, média és online kiskereskedelem területén jelentősek, és örömmel fogadja az újra aktív részvételt a Libri sikertörténetében.

A cégcsoport hamarosan Köbli Gyulát nevezi ki új vezérigazgatónak, aki 2017 és 2021 között már gazdasági igazgatóként dolgozott a vállalatnál. Köbli Gyula pénzügyi-gazdasági szakemberként számos akvizíciót és cégegyesülést irányított a régióban. Az új vezérigazgató számára izgalmas kihívást és nagyszerű lehetőséget jelent a pozíció, hiszen a könyvek világa közel áll hozzá, és a fenntartható növekedés, valamint az erős gazdasági alapok kialakítása inspirálja. Köbli Gyula szerint a könyvek különleges világot jelentenek, mivel egyszerre vannak jelen a szabadidős és az ajándéktárgy piacon, és az olvasás társadalmi felelősséget is hordoz.

Kovács Péter Tamás, aki a Libri és a Bookline fúzióját vezette 2013-ban, és aki alatt a cég jelentős növekedést ért el, szerződése lejártával távozik a vezérigazgatói pozícióból. Kovács büszke a cég eddigi eredményeire és az összetartó csapatra, és biztos benne, hogy a Libri további sikereket ér majd el.

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány tavaly júniusban vált a Libri Csoport 98,41 százalékos tulajdonosává. Szalai Zoltán, aki korábban az MCC főigazgatójaként került az igazgatóság élére, a továbbiakban – hagyományos tulajdonosi szerepben – a felügyelőbizottság elnökeként támogatja a vállalatcsoport munkáját.

A hvg360 nemrégiben interjút készített Halmos Ádámmal, a Libri Kiadó korábbi ügyvezetőjével, aki az MCC megjelenéséig töltötte be ezt a pozíciót. Az interjúban a többi között beszélt a váltás körülményeiről, illetve arról, hogy az állam közvetlenül beleavatkozik-e a Libribe.

A Libri csoport 2023-as pénzügyi beszámolója szerint a vállalat jelentős növekedést ért el, és a konszolidált árbevétel meghaladta a 33 milliárd forintot. A kiadói csoport kiemelkedő évet zárt, sikerkönyvekkel bővült a kínálat, és az adózott eredménye 1,25 milliárd forintot ért el. A cégcsoport új stratégiáját frissítette, amely a hazai és nemzetközi piacokra is kiterjed, és a jövőben is meg kívánja őrizni, valamint tovább szeretné erősíteni a hazai piacvezető szerepét. A tervek szerint az igazgatóság aktívabb szerepet vállal a stratégai kérdésekben és a menedzsment támogatásában. A kormányközelbe került Libri a jövőben még jobb helyzetbe kerülhet, hiszen a kormány egy olyan törvényjavaslattal állt elő, ami a legnagyobb könyvkiadóknak és kereskedőknek, így a Librinek is kedvezhet.