Veszett róka támadása az arizonai Saguaro Nemzeti Parkban

Pozitív lett a veszettségtesztje annak a rókának, amely három kirándulót támadott meg az arizonai Saguaro Nemzeti Parkban április elején. A támadás során az áldozatok kisebb sérüléseket szenvedtek, miközben túrabotokkal védekeztek az állat ellen.

Az incidens után a park illetékesei ideiglenesen lezárták a kiránduló útvonalakat, és felhívást intéztek a látogatókhoz, hogy ha furcsán viselkedő állatot észlelnek, azonnal hagyják el a területet. Nem sokkal később egy vadőr találkozott és elpusztította a támadásokért felelős rókát, amikor az megpróbálta megközelíteni a park egyik munkatársát.

A szakértők figyelmeztetnek: a veszettség embereknél könnyen megelőzhető, ha időben orvosi segítséget kérnek, azonban kezeletlen esetben a betegség gyakorlatilag mindig halálos. A Saguaro Nemzeti Parkban élő ragadozók között – mint például prérifarkasok, rókák, hiúzok, pumák és fekete medvék – ritkán jelentkezik a veszettség, de az idei évben már több esetben is megfigyelték a betegség jeleit, beleértve elhullott rókákat és furcsán viselkedő mosómedvéket is.

A szakemberek azt javasolják, hogy ha valaki állati támadás áldozatává válik, próbáljon meg védekezni és keressen menedéket.