Drónokkal tizedelik az ukránok az orosz tankokat

Az ukrán hadsereg az elmúlt hónapokban az orosz harckocsik több mint kétharmadát FPV drónok segítségével semmisítette meg, ami azt jelzi, hogy Kijev egyre inkább támaszkodik a pilóta nélküli légi járművekre.

Az ukrán hadsereg a tüzérségi lőszerek hiányában elsősorban FPV drónokat használ a páncéltörő támadások végrehajtásához. Ezeket a drónokat valós idejű felvételeken keresztül irányítják, és az akciókat gyakran közvetítik az ukrán közösségi médiacsatornákon, mint például a Telegramon. Az FPV drónok széles körben elterjedtek az ukrán harctéren, és sok közülük akár 10 kiló robbanóanyagot is képes szállítani.

Anton Ptuskin ukrán dokumentumfilmes tavaly novemberben megjegyezte, hogy a háború előtt videókat forgatott FPV-drónokkal, most pedig ezeket az eszközöket az ország védelmére használják. Azonban a drónok használata nem mindig sikeres. Ezek az eszközök nem olyan fejlettek, mint az Egyesült Államok által használt Predator drónok, és gyakran olcsó kamerákkal és rögtönzött robbanóanyagokkal vannak felszerelve, amelyek néha a repülés közben felrobbannak.

Samuel Bendett, a CNA tanácsadója szerint az FPV drónoknak rövid a hatótávolságuk, így az ukránok csak korlátozott területen tudják őket használni. Rob Lee, a Foreign Policy Research Institute munkatársa szerint az FPV drónok átlagos pontossága kevesebb mint 50 százalék, és csak tapasztalt kezelők képesek velük hatékonyan tankokat megsemmisíteni.

Az olcsó drónok használata azt jelzi, hogy az ukránok kénytelenek improvizálni a fegyverekkel az orosz támadások ellen. Ukrajna mikrofonok hálózatát használja a közeledő célpontok érzékelésére, amelyek képesek az akusztika alapján megállapítani a lövedékek típusát és irányát. Egy NATO-tisztviselő szerint Ukrajna találati aránya a Shahed drónok ellen egyszerű gépfegyverekkel és kis kaliberű fegyverekkel körülbelül 80 százalékos, de további Patriot légvédelmi rendszerekre van szükségük.

Randy George tábornok, az amerikai hadsereg vezérkari főnöke szerint a jövőben nem lesz tartható a nagy, drága drónprogramok fenntartása, és az olcsó, harcképes eszközök felé kell elmozdulni. Az FPV drónok nem érnek fel a tüzérségi lőszerrel sem tűzgyorsaságban, sem pusztító hatásban, és a tüzérség immunis az elektronikus hadviselésre. Az amerikai katonai vezetők a drónok gyors ütemű innovációja miatt megkérdőjelezik a nagy, drága drónprogramokat, és úgy vélik, hogy a jövő az olcsó és harcképes eszközöké lesz.