A nagy ukrán ellentámadás tervezett lépései

A brit The Sun napilap információi szerint Ukrajna egy döntő támadás előkészítésében van Oroszország ellen, melynek célja a Kercsi híd megsemmisítése lenne, ezzel is jelentős csapást mérve Putyin hadigépezetére.

A Kercsi híd, mely Oroszország és a Krím közötti egyetlen szárazföldi összeköttetést biztosítja, stratégiai fontosságú célpontként került előtérbe. Bryan Clark, a Hudson Intézet vezető munkatársa szerint az építmény megsemmisítése megszakíthatná az orosz katonai utánpótlási útvonalat, ami döntő jelentőségű lehet a háborúban. A híd elpusztításához szükséges komplex légi és tengeri támadás Storm Shadow rakétákat és drónhajókat is magában foglalna.

Az ukrán hírszerzés korábban már károkat okozott a hídnak, de a szerkezet még áll. A HUR tervei szerint 2024 első felében szeretnék a hidat véglegesen megsemmisíteni, ehhez pedig nyugati gyártmányú irányított rakétákra van szükségük.

A Storm Shadow rakéták fontos szerepet játszanak a tervezett támadásban, mivel nagy hatótávolságukkal és pontosságukkal képesek a célpontokat elérni anélkül, hogy az ukrán repülőgépek közvetlen veszélybe kerülnének. Az ukrán légierő korlátai azonban aggodalomra adnak okot a támadások végrehajtásának képességét illetően.

Az F-16-os vadászrepülőgépek érkezése javíthatja Ukrajna helyzetét, bár ezek még nem kompatibilisek a Storm Shadow rakétákkal. GPS-irányítású lőszerek használata is felmerült, amelyek azonban közelebbi megközelítést igényelnének. A híd alapjainak megtámadásához nagyméretű pilóta nélküli robbanóhajók bevetésére lenne szükség, amelyeket például átalakított uszályokból vagy konténerhajókból lehetne kialakítani.

Ukrajna már bizonyította, hogy képes sikeres tengeri dróntámadásokat végrehajtani, melyekkel jelentős károkat okoztak az orosz fekete-tengeri flottának. A Kercsi híd elleni sikeres támadás jelentős stratégiai előnyt jelentene Ukrajnának, hiszen ezzel megszűnne egy fontos orosz utánpótlási vonal, ami nyomást gyakorolhatna Moszkvára a konfliktus lezárása érdekében. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) által modernizált drónhajó, a Sea Baby, akár 1 tonna robbanóanyagot is képes hordozni, és 1000 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik, így az SZBU szinte bárhol képes elérni célpontot a Fekete-tengeren. Az SZBU jelenleg két típusú drónhajót használ: a Sea Baby-t és a Mamajt, melyek eddig 11 orosz hadihajót találtak el, és a Krími hidat is ért drónhajó-találat. Egy drónhajó 8,5 millió hrivnyába kerül, de ennél többször értékesebb hajók megsemmisítésére is képes. Oroszország az ukrán drónhajó-támadások miatt hozzálátott a szevasztopoli, illetve a novorosszijszki kikötő védelmének megerősítéséhez.

Egy másik ukrán drón, a Baba Yaga, amelynek hivatalos neve Vámpír, szintén fontos szerepet játszik az orosz harcjárművek semlegesítésében, különösen éjjeli műveletek során. Ezt a drónt az orosz katonák rettegése miatt nevezték el Baba Yagának, és bár korábban azt állították, hogy immunis az orosz elektronikus harcászati rendszerekre, ez mára már nem állja meg a helyét. Egy moszkvai lakásban tartott razzia során az orosz hatóságok lefoglaltak egy ilyen drónt, amelyet az ingatlan tulajdonosa állítása szerint tanulmányozás céljából szerezett be Ukrajnából.