Orosz támadás Donyeck megyében és a nemzetközi reakciók

Donyeck megyében történt orosz rakétatámadásban legalább négy ember vesztette életét, miközben az ukrán elnök a nemzetközi közösség segítségét kéri, és az amerikai kongresszus segélycsomagról tárgyal.

Emmanuel Macron francia elnök a BFMTV-nek nyilatkozva kifejtette, hogy az olimpiai fegyverszünet eléréséért kíván dolgozni, és ebben Kína támogatására is számít. Macron hangsúlyozta, hogy a párizsi olimpia kezdete előtt 100 nappal ez lesz az egyik fő téma Hszi Csin-ping kínai elnökkel tervezett májusi találkozójukon. Oroszország és Fehéroroszország az ukrajnai konfliktus miatt nem kapott meghívást az olimpiára, de sportolóik egyéni semleges sportolóként részt vehetnek a versenyeken.

Sziverszk városában történt orosz rakétatámadásban négy férfi életét vesztette, akik 36 és 86 év közötti korosztályba tartoztak. Vadim Filaskin, Donyeck megye ukrán katonai kormányzója a Telegramon keresztül közölte a tragikus eseményt, és arra szólította fel a lakosságot, hogy hagyják el a frontvonal közelében lévő területeket. Jelenleg a frontvonal Sziverszktől keletre, tíz kilométerre húzódik. Sziverszknek a háború előtt mintegy tízezer lakosa volt, és Oroszország az egész donyecki régiót a saját területének nyilvánította, de egyelőre csak részben áll az ellenőrzése alatt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti beszédében arról számolt be, hogy a donyecki fronton a helyzet egyre nehezebb, és felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország nagyszabású offenzívára készülhet a közeljövőben. Zelenszkij elítélte Irán Izrael elleni drón- és rakétatámadásait, és hangsúlyozta, hogy Ukrajnának szüksége van szövetségesei támogatására a levegőből érkező fenyegetések ellen. Az ukrán elnök ismételten kérte az amerikai kongresszust, hogy hagyjon jóvá további segélyeket.

Az Egyesült Államokban Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője beszámolt arról, hogy Joe Biden elnök és a kongresszus vezetői egyetértésre jutottak abban, hogy sürgősen kell cselekedniük Izrael és Ukrajna támogatása érdekében. Schumer reményét fejezte ki, hogy a héten előrelépés történik az ügyben. Az amerikai szenátus februárban már elfogadott egy 95 milliárd dolláros segélycsomagot, amelynek 60 milliárd dollára Ukrajna támogatását célozza, de a képviselőház még nem szavazott a törvényjavaslatról.