Új eszköz a globális felmelegedés ellen: a felhők kifehérítése

A Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan gépet tesztelnek, amely az óceán sórészecskéivel fecskendezi be a felhőket, hogy azok több napfényt verjenek vissza, ezzel csökkentve a globális felmelegedés hatásait.

A globális felmelegedés elleni küzdelemben a tudósok számos különféle megoldást javasoltak már, amelyek közös célja a Földre érkező napfény egy részének blokkolása. Ilyen például a Massachusettsi Műszaki Egyetem által javasolt Brazília méretű „űrbuborék”, vagy a Utah-i Egyetem tervében szereplő holdpor eljuttatása a Föld és a Nap közötti Lagrange-pontba.

A Washingtoni Egyetem kutatói által kifejlesztett módszer a mesterséges felhők létrehozására irányul, amelyek fokozott fényvisszaverő képességgel bírnak. A technológia lényege, hogy az óceánon úszó gépekkel sórészecskéket juttatnak az alacsonyan szálló felhőkbe, így növelve azok fényvisszaverő hatását.

Az Interesting Engineering információi szerint a kutatók a San Francisco-öböl térségében helyezték el a tesztelésre szánt eszközt, amelyet egy repülőgéphordozó fedélzetén állítottak fel, és amivel mikroszkopikus sórészecskéket engedtek a levegőbe. A tervek szerint a végső változatban a permetezők mérete olyan nagy lenne, hogy az egész hajó fedélzetét elfoglalnák.

A The New York Times által közölt információk szerint a csapat azt is vizsgálja, hogy a gép képes-e folyamatosan ugyanakkora méretű sórészecskéket lőni a légkörbe, mivel a megfelelő méret döntő fontosságú a kívánt fényvisszaverő hatás eléréséhez.

A módszer bár kevésbé radikálisnak tűnik, mint a korábban említett alternatívák, mégis magában hordoz bizonyos kockázatokat. Például befolyásolhatja a csapadékeloszlást és az éghajlatot, továbbá kérdéses, hogy mi történik, ha a légkörbe juttatott só csapadék formájában hullik alá.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy továbbra is vizsgálják a technológia lehetséges mellékhatásait, és bár kevés alternatíva áll rendelkezésre, a globális felmelegedés elleni harc legjobb módja továbbra is az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése lenne.