Új jelölőszervezetek a választási palettán

Az NVB újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba a június 9-ei választásokra, így bővül a választási lehetőségek sora.

Az Európai Parlament (EP) képviselőinek választására és az önkormányzati választásra az Új Kezdet Párt is bekerült a nyilvántartásba, miután megfeleltek a követelményeknek. Az önkormányzati választásra több új szervezetet is nyilvántartásba vett az NVB, köztük a Polgári Lokálpatrióta Mozgalom Egyesületet, a Sóskúti Civil Kör Egyesületet és az Együtt a Hazánkért Egyesületet.

Továbbá, az Összefogás Zsombóért Egyesület, a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület, a Jövőnk Siófok Szervezzük Együtt Egyesület, a Várunk Közéleti Egyesület, a Nyírbátor Jövőjéért Egyesület, a 2097 Csoport Egyesület, a Kapu Civil Kurázsi és Kontroll Egyesület, valamint a Szentkirályi Vágó János Gazdakör is helyet kapott a nyilvántartásban.

Az önkormányzati és nemzetiségi választásokra az Egység Ukrán Egyesület és a Nemzetiségi Hagyományőrző Kulturális Egyesület is bekerült a nyilvántartásba. Az NVB azonban elutasította a Közösen Építő Polgárok Pártjának, a 22. kerületi Baloldal Egyesületnek és a Várda Hagyományőrző, Kulturális Egyesületnek a nyilvántartásba vételét különböző okok miatt.

Az EP-választásra eddig 31 párt, az önkormányzati választásra 396 jelölőszervezet, a nemzetiségi választásra pedig 84 szervezet került nyilvántartásba. Az NVB határozatai ellen három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriánál.

A június 9-ei önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölőszervezetek - pártok, egyesületek, nemzetiségi szervezetek - állíthatnak, és független jelöltek is részt vehetnek a listás választások kivételével. Az EP tagjainak választásán csak pártok állíthatnak listát.

A jelölőszervezeteknek a választás kiírása után kell nyilvántartásba vetetniük magukat, és a közös jelöltet, listát állítóknak külön-külön kell ezt megtenniük. A nyilvántartásba vétel feltétele, hogy a szervezetek szerepeljenek a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában, és ne használjanak fel külföldi támogatást vagy névtelen adományokat a választói akarat befolyásolására. Nemzetiségi szervezetek esetében további feltétel az alapszabályban rögzített cél, hogy az adott nemzetiség képviseletét szolgálják.

A jelölőszervezeteket egy eljárásban veszik nyilvántartásba, és minden lehetséges választáson részt vehetnek. A nyilvántartásba vett független jelöltek és jelölőszervezetek április 20-án vehetik át az ajánlóíveket.