Lakásbérleti díjak emelkedése 2024 márciusában

2024 márciusában tovább nőttek a lakásbérleti díjak Magyarországon, különösen Budapesten, ahol az előző hónaphoz képest 1,8%-os emelkedést regisztráltak. Az országos lakbérek 0,8%-kal emelkedtek egy hónap alatt. Az előző év azonos időszakához képest országosan 11,7, Budapesten pedig 12,4%-kal magasabbak a lakbérek. A 2015. évi bázishoz képest a márciusi lakbérek nominálisan 101, illetve 94%-kal haladták meg. A reállakbérindex országosan 23, a fővárosban 19%-kal volt magasabb a 2015. évi bázisnál, ami azt jelenti, hogy a fővárosi index emelkedett az előző hónaphoz képest, míg az országos nem mutatott változást.

Budapesten a lakásbérleti díjak szinte minden kerületcsoportban emelkedtek. A budai hegyvidéki kerületekben 0,6%-os, míg a budai egyéb kerületekben 1,9%-os növekedést tapasztaltak. A pesti oldalon a belső kerületekben a lakbérek 2,9%-kal, az átmeneti kerületekben 2,1%-kal nőttek, azonban a külső kerületekben – az előző két havi jelentős emelkedés után – 0,9%-kal csökkentek a bérleti díjak. Egy év alatt a fővárosi kerületcsoportokban 9–15%-os lakbéremelkedést regisztráltak, a legnagyobb mértékű drágulás a pesti átmeneti kerületekben volt megfigyelhető, ahol 14,5%-os emelkedést jegyeztek fel.

A 2024-es év első három hónapjában a hirdetett lakások túlnyomó többsége (90%-a) többlakásos épületekben található lakások voltak, míg a maradék 10% családi házakat érintett. Budapesten a kiadó lakásoknak csupán 4,0%-a volt családi ház. A megfigyelt hirdetések 44%-a magánszemélyektől származott, mind a fővárosban, mind országos szinten.