Tisztességtelen eszközökkel nem lehet jó ügyet képviselni

Bizonytalan körülöttünk a világ, és ez gyakran minket is bizonytalanná tesz. Két nappal ezelőtt Irán támadást intézett Izrael ellen, ami a közel-keleti Hamász–Izrael háború kiszélesedésével fenyeget, súlyos gazdasági és politikai következményekkel járhat.

Először is, a Közel-Keleten mindkét népnek, a zsidóknak és a palesztinoknak joguk van az önálló államhoz, az ENSZ határozata alapján. Tavaly októberben a Hamász terrorszervezet brutális támadást intézett izraeli civilek ellen. Izrael önvédelemből szállta meg a területet, hogy felszámolja a terrorista hálózatot, amely évek óta támadja az országot. Izrael a zsidó-keresztény kultúra bölcsője, és a térség egyetlen demokráciája, ahol lenyűgöző gazdasági fejlődést értek el olajkincs nélkül, az Amerikai Egyesült Államok támogatásával. A térség problémáiért elsősorban Oroszország és Kína, valamint a helyi hatalmak, mint Irán és Szaúd-Arábia felelősek. A Hamász októberi vérengzése azt mutatja, hogy tisztességtelen eszközökkel nem lehet jó ügyet képviselni, ez igaz volt a kommunizmusra és most a Hamászra is.

A TISZA pártként bejegyzett mozgalom indulni kíván a júniusi európai parlamenti és az önkormányzati választásokon. A mozgalomból párttá alakuláshoz csapatmunkára lesz szükség, és idő kell, hogy megmutassa, mit várhatunk tőle. A másokkal folytatott beszélgetések titkos felvétele és engedély nélküli közzététele tisztességtelen eszköznek számít.

A magyar gazdaság továbbra sem tudja elérni a kívánatos fejlődési ütemet. Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy a kormány az idei gazdasági növekedés előrejelzését 4 százalékról 2,5 százalékra csökkenti, a hiánycélt pedig 2,9 százalékról 4,5 százalékra növeli. A költségvetés elfogadásának őszi időzítése a realitások tudomásulvételének irányába mozdul el. A német gazdaság gyengélkedése és a magyar kormány túlköltekezései miatt lassabban várható a kilábalás a gazdasági válságból. Az EU-val való konfliktusok és a visszatartott támogatások növelik a bajokat.

A beruházások magas szintje fontos a gazdaság számára, de a távol-keleti akkumulátorgyárak környezetvédelmi és egészségkárosodási aggályai aggodalomra adnak okot. A gödi Samsung gyár mellett magzatkárosító oldószert találtak, és Dél-Koreában kártérítést ítéltek meg három nő részére, akik a Samsungnál dolgoztak és gyermekeik veleszületett rendellenességgel jöttek a világra. A modern autóipari technológiák meghonosítása kitörési lehetőséget jelenthet Magyarország számára, de a környezet- és egészségvédelmi aggodalmakat még nem sikerült megnyugtatóan tisztázni.

A gazdasági fejlődés és gyarapodás befolyásolja közérzetünket, és a hazai belpolitikában megjelent váratlan mozgások gyökerei itt keresendők. A budapesti kampány valódi versennyel kecsegtet, és Magyarország gazdasági fejlődése nagyban függ Budapest állapotától. Az EP és az önkormányzati választások előtt fontos, hogy tisztán lássunk a viharok által felkavart porfelhőben, és megkülönböztessük a biztost a bizonytalantól, a jó ügyeket a rossz ügyektől.

A szerző a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet vezetője, jogász, liberális politikus, volt miniszter.