Tesla gyárainak karcsúsítása: ezrek veszítik el állásukat Németországban

A Tesla elektromosautó-gyártó cég világszerte több mint tíz százaléknyi munkahely megszüntetését tervezi, ami a németországi alkalmazottakat is érinti. Elon Musk szerint a lépés szükséges ahhoz, hogy a vállalat karcsúbb és innovatívabb legyen a növekedés következő szakaszára való felkészülés érdekében.

Az amerikai Tesla elektromosautó-gyártó cég világszerte munkahelyeinek több mint tíz százalékát tervezi megszüntetni, amint az egy belső, vállalati e-mailből kiderül, amelyet Elon Musk cégfőnök küldött szét hétfőn a Teslánál. A Frankfurter Allgemeine Zeitung birtokába jutott levél szerint a vállalat saját információi szerint bő 140 ezer embert foglalkoztatott tavaly év végén, és a mostani racionalizálás legalább 14 ezer állást érinthet a gyártásban.

Elon Musk úgy véli, az autógyártónak készen kell állnia a növekedés következő szakaszára úgy, hogy "karcsúbb és innovatív" legyen. Ehhez meg kell vizsgálni a költségmegtakarítási lehetőségeket a vállalat minden területén, és növelni kell a termelékenységet. A létszámleépítést utálja, de szükségesnek tartja.

Az elektromos autók üzletágának növekedése az utóbbi időben a világ számos régiójában lelassult, ami a Teslát sem kíméli. A cég a jövő héten ismerteti az elmúlt negyedévre vonatkozó számait, bár az elektromos autók úttörője már korábban közölte, hogy jelentős értékesítési visszaeséssel kezdte az idei évet, ami a részvényeire is rossz hatással volt, az árfolyam több mint 30 százalékkal esett. A 2024 eleji visszaesés azért számít történelmi eredménynek, mert csaknem négy év után ez volt az első alkalom, hogy a Tesla kevesebb új járművet adott el (387 ezer darabot), mint egy évvel korábban.

A Tesla Kínában az árháború hatásait szenvedi el, és más autógyártók, az iparágban újoncnak számító cégek, valamint az elektromos autók növekvő választéka által támasztott versennyel küzd. Az amerikaiak lassan frissítik fel öregedő modelljeiket és egyre inkább a belsőégésű, illetve hibrid járművek felé fordulnak, ráadásul a Tesla csak jövőre jelentkezik fontos újdonságokkal.

Európában is nehézségek adódtak: Musknak kezdetben fel kellett függesztenie a Berlin melletti Grünheide-ben a termelést az alkatrészek szállítási szűk keresztmetszete miatt, amelyet a jemeni huthi lázadók Vörös-tengeri támadásai következtében a hajók átirányítása idézett elő. A németországi gyár áramellátása is napokig leállt egy klímaaktivistákból álló, szélsőséges csoport gyújtogatása miatt. A Berliner Zeitung szerint a német gyárat is érintik a tervezett leépítések: az ottani, 12 és félezer alkalmazottból körülbelül 3 ezret bocsátanak el.