Szijjártó Péter folyamatos tárgyalásokat folytat a közel-keleti helyzet miatt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Izraelt ért iráni támadás óta folyamatosan tárgyal a közel-keleti konfliktus kapcsán. Legutóbbi tárgyalópartnerei Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Abdullah bin Zayed Al Nahyan, az Egyesült Arab Emirátusok külügyminisztere voltak.

Szijjártó Péter a szombat éjjeli események után vasárnap további tárgyalásokat folytatott, melyek során megvitatták az izraeli-iráni konfliktus legújabb fejleményeit. A magyar külügyminiszter Facebook-oldalán számolt be a megbeszélésekről, és kifejtette, hogy Magyarország reméli, a helyzet eszkalációját még el lehet kerülni, de ez csak a világpolitika jelentős szereplőinek felelősségteljes magatartásával lehetséges.

Szijjártó Péter szerint a tárgyalások során arra a következtetésre jutott, hogy nemcsak Magyarország, hanem más országok is érdekeltek a konfliktus továbbterjedésének megakadályozásában.

Az iráni támadás előzménye, hogy Izrael április 1-jén támadást hajtott végre az iráni damaszkuszi nagykövetség ellen, amely nyolc iráni katonatiszt életét követelte. Az események hátterében Irán áll, amely drón- és rakétatámadásokat indított Izrael ellen, válaszul az izraeli támadásra.

A külügyminiszter vasárnap Yisrael Katz izraeli külügyminiszterrel is tárgyalt telefonon, ahol biztosította Izraelt Magyarország szolidaritásáról, és határozottan elítélte az Izraelt ért támadást.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az iráni támadás veszélyes, mivel nemcsak a regionális, hanem a globális biztonságot is fenyegeti. Magyarország ezért határozottan elítéli az Izrael elleni rakétatámadást, amely a közel-keleti konfliktus eszkalációját és a globális biztonságra való fenyegetést jelenti.

Oroszország aggodalmát fejezte ki a Közel-Keleten fokozódó feszültségek miatt, és önmérsékletre szólította fel a térség országait, hangsúlyozva a politikai és diplomáciai megoldások fontosságát. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az eszkaláció minden érintett fél számára káros lenne, és arra kérte a régió országait, hogy legyenek mértékletesek és keressék a politikai, valamint diplomáciai megoldásokat.

Oroszország nem bírálta nyíltan Iránt ezekért a támadásokért, és Vlagyimir Putyin elnök külügyminisztere, Szergej Lavrov telefonon egyeztetett Hoszein Amirabdollahian iráni kollégájával az események kapcsán.