Szijjártó Péter döntése lehet a kulcs Balog Zoltán nagyköveti felmentéséhez

A 444.hu információi szerint a köztársasági elnök, Sulyok Tamás döntése szükséges Balog Zoltán nagyköveti felmentéséhez, azonban Szijjártó Péter külügyminiszter előterjesztése és ellenjegyzése nélkülözhetetlen.

Magyar Levente külügyi államtitkár Csárdi Antal (LMP) kérdésére reagálva kijelentette, hogy a rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti kinevezések és felmentések a köztársasági elnök hatáskörébe tartoznak. Azonban a köztársasági elnök csak a külügyminiszter előterjesztésére és ellenjegyzésével nevezhet ki vagy menthet fel nagyköveteket. Ez a gyakorlat a Magyar Közlönyben is megjelenő határozatokban tükröződik, amelyek szerint a köztársasági elnök a külügyminiszter javaslata alapján hoz döntéseket.

Az Alaptörvény világosan szabályozza a köztársasági elnök jogállását, feladatait és hatásköreit, és különbséget tesz az ellenjegyzést igénylő és nem igénylő döntések között. Balog Zoltán esetében azonban a felmentés nem tartozik az ellenjegyzést nem igénylő döntések közé, amint azt a Sándor-palota honlapján is olvashatjuk.

A kérdés tehát az, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter hogyan áll hozzá Balog Zoltán nagyköveti pozíciójához, tekintettel arra, hogy Balog Zoltán kiállt K. Endre mellett, aki pedofilügyben bűnsegédlet miatt elítélt személy. Csárdi Antal (LMP) korábban feltárta, hogy Balog Zoltán még mindig rendelkezik diplomata útlevéllel, amelyet a külügyminiszter korábban visszavont egy másik személytől.