Szijjártó Péter: Ha az emberek többsége nem lenne elégedett, akkor leváltanák a kormányt

Büszkeségének adott hangot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar demokrácia helyzetével kapcsolatban Koppenhágában, kiemelve, hogy a magyar kormány a négy utóbbi választáson kétharmados többséget szerzett, ami az elégedettséget tükrözi.

Szijjártó Péter a dán kollégájával, a korábban a kormányfői posztot is betöltő Lars Løkke Rasmussennel tartott sajtóértekezleten válaszolt az újságírói kérdésekre, amelyek a demokrácia magyarországi helyzetével kapcsolatos bírálatokra irányultak. Elmondta, hogy a téma felmerült a találkozón, de hangsúlyozta, hogy Rasmussen tiszteletteljes volt, még akkor is, ha eltérőek voltak a vélemények bizonyos kérdésekben. Szijjártó szerint a magyarországi helyzetet leginkább az ország lakói tudják megítélni, és a folyamatos választási győzelmek azt mutatják, hogy a kormány jól végzi a munkáját. Hozzátette, hogy ha a lakosság többsége nem lenne elégedett, akkor leváltanák a kormányt, de 2010 óta folyamatosan megkapják a bizalmat.

A gyermekvédelmi törvényt érintő kritikákra reagálva Szijjártó Péter arra kérte a törvényekről nyilatkozókat, hogy először olvassák el azokat. Kijelentette, hogy a kormány a szülők feladatának tekinti a gyermekek szexuális nevelését, és arra kérte azokat, akiknek szándékukban áll állást foglalni magyar törvényekről, hogy előbb olvassák el azokat, és csak utána nyilvánuljanak meg.

Az ukrajnai konfliktus kapcsán a miniszter kiemelte, hogy Magyarország a háború mielőbbi lezárásában érdekelt, mivel közvetlenül érintett a konfliktus negatív következményeiben. Úgy vélte, hogy a háborút egyik fél sem tudja megnyerni, és csak diplomáciai úton lehetséges a rendezés. Figyelmeztetett, hogy minél később kezdődnek a béketárgyalások, annál több ember fog meghalni, annál nagyobb lesz a pusztítás.

Szijjártó Péter végül hangsúlyozta, hogy Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök nem kaphat támogatást a NATO főtitkári posztjára, mivel korábban Magyarország "térdre kényszerítéséről" beszélt.