Pedofil bűnelkövetők elleni szigorítások a láthatáron

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, hogy szigorítások várhatók a gyermekvédelmi törvényben, amelyek között az elévülési idő eltörlése is szerepel a pedofil bűncselekmények esetében.

A vasárnapi Bayer Show-ban Kocsis Máté elmondta, hogy a pedofil bűnelkövetők számára az elévülési idő fogalmát ki kell iktatniuk a jövőben. A Blikk korábban is beszámolt arról, hogy a gyermekvédelmi törvény hamarosan tovább szigorodhat, amit Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is megerősített.

Kocsis szerint a készülő törvényjavaslatot még áprilisban, esetleg április vége felé terjeszthetik elő, amelyre a két évvel ezelőtti népszavazáson mutatkozó akarategység adhat erős alapot. A frakcióvezető hozzátette, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszerben résztvevők esetenként nem jelzik az általuk észlelt bántalmazásokat, ami a jövőben büntetőjogi szankciókat vonhat maga után.

Kocsis hangsúlyozta, hogy a gyermekvédelemben és a jelzőrendszerben dolgozók többsége becsületes és tisztességes, ezért óva intett az általánosítástól. A tervezett változtatások között szerepel, hogy a szülők korlátozhatják gyermekeik internet-hozzáférését az internetszolgáltatóknál.

A frakcióvezető kijelentette, hogy a pedofil bűnelkövetőknek nem lesz lehetőségük erkölcsi bizonyítványt szerezni, és az állam garantálja, hogy a gyermeken ejtett seb életre szólóan megjelölje őket. Kocsis Máté szerint a pedofil bűnelkövetőknek örökre megmarad a bélyegük, és nem indulhatnak tiszta lappal, még évtizedek elteltével sem.

Kocsis a műsorban beszélt egy "furcsa kegyelmi ügyről" is, amely szerinte politikailag vagy a médiába belerondíthatott, de hangsúlyozta, hogy a Fidesz ugyanazon az úton halad tovább. A gyermekvédelmi törvény tervezett módosításai között szerepel, hogy a jelzőrendszerben résztvevők kötelesek lesznek jelenteni az általuk észlelt bántalmazásokat, és ennek elmulasztása büntetőjogi következményekkel jár majd.

A műsorban Kocsis Máté a politikai helyzetről is beszélt, kritizálva egyes ellenzéki személyiségeket és a külföldi támogatásokat, valamint kifejtette véleményét a nemzetközi politikai helyzetről és a háborúról. Az új gyermekvédelmi törvény kapcsán Kocsis azt mondta, hogy a jogalkotásnak reagálnia kell a nép akaratára, és a javaslatok a szakmából, a gyermekvédelmi világból jövő javaslatok, valamint a sajnálatos hibák következményeként megfogalmazódott javaslatok lesznek.