A szerdai üzemanyagár-változásokról és a piaci kilátásokról

Szerdán a benzin ára emelkedik, míg a gázolaj ára változatlan marad, de a nemzetközi feszültségek további drágulást okozhatnak.

A holtankoljak.hu információi szerint a szerdai nap folyamán csak a benzin árában várható változás. A 95-ös benzin nagykereskedelmi ára literenként bruttó 2 forinttal fog növekedni.

Ez azt jelenti, hogy a hazai kutakon a 95-ös benzin átlagára 643 forint lesz literenként. A gázolaj ára ezzel szemben változatlan marad, így annak átlagára továbbra is 653 forint marad literenként.

Az üzemanyagárak változása jelentős hatással van a mindennapi életre, így az autósoknak érdemes figyelemmel kísérniük az aktuális árakat. A Brent típusú kőolaj hordónkénti ára folyamatosan emelkedő tendenciát mutat, idén már közel 18 százalékot nőtt. A forint árfolyama a dollárral szemben gyengült, egy hét alatt 3 százalékot, ami szintén hozzájárulhat az üzemanyagárak emelkedéséhez.

A nemzetközi feszültségek, mint a hétvégi izraeli események, továbbá az iráni támadás utóélete is befolyásolhatják az olajárakat, és így a hazai üzemanyagárakat is. A magyar kormány próbálja kezelni az elszálló üzemanyagárakat, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a múlt héten már tárgyalásokat folytatott az olajipar meghatározó szereplőivel, hogy emlékeztesse őket a régiós árak középmezőnyében való tartás fontosságára. Azonban a jelenlegi helyzetben a magyar üzemanyag drágulása meghaladja a szlovák vagy osztrák áremelkedéseket. A közel-keleti hétvégi események hatására komoly esély van arra, hogy rövid távon emelkedni fognak az olajárak, és így a hazai üzemanyagárak is. A hosszabb távú következmények attól függenek majd, hogy Izrael és a Nyugat milyen válaszlépéssel reagál az iráni katonai akcióra. Irán szerepe az olajpiacon egyre erősebb, mivel a Joe Biden-adminisztráció alatt az ország növelte olajexportját.