Szaúd-Arábia politikai manőverei: új irány a diplomáciában

Szaúd-Arábia, amely korábban Izraellel próbált közeledni, most éles fordulattal Teherán felé orientálódik, miközben a hétvégén történt események kapcsán Izrael védelmében léphetett fel.

A Times of Israel jelentése szerint a Közel-Kelet egyik csúcshatalma, Szaúd-Arábia, az elmúlt években látványosan próbált békülni Izraellel, azonban most úgy tűnik, hogy egy újabb pálfordulást hajtottak végre, és Teherán felé kezdtek közeledni. Ez a változás különösen az izraeli-palesztin konfliktus fényében érdekes.

Egy névtelenséget kérő szaúdi királyi családhoz tartozó tisztviselő nyilatkozott a Kan közszolgálati televíziónak, miszerint az ország elfog minden "gyanús tárgyat", amely az ország légtérébe lép. Ezzel a kijelentéssel arra utalhatott, hogy Szaúd-Arábia szerepet játszott az Izrael felé tartó iráni drónok lelövésében.

A tisztviselő élesen bírálta Iránt, vádolva az országot azzal, hogy háborút szít a Gázai övezetben, és ezzel akadályozza az Izraellel való kapcsolatok normalizálódását. A Kan beszámolója szerint a tisztviselő szerint Irán terrorizmus támogatásával vádolható, és hangsúlyozta, hogy ennek már régen véget kellett volna vetni.

Ironikus módon, Rijád az elmúlt hónapokban éppen Izraelt bírálta a gázai cselekmények miatt, ezzel aláásva a korábbi években kialakított diplomáciai közeledést.

Az izraeli ENSZ-nagykövet, Gilad Erdan, az ENSZ Biztonsági Tanácsának vasárnapi rendkívüli ülésén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szavaival szólította fel a nemzetközi közösséget az iráni támadás elítélésére. Erdan szerint az iráni Sahed drónok, amelyeket Oroszország is használ az Ukrajna elleni légitámadásokhoz, a terror eszközei, és a világnak ébrednie kellene ezen fenyegetések hallatán. A hétvégi, Izrael elleni iráni támadás során Teherán mintegy 170 Sahed drónt indított a zsidó állam irányába, de nagy részüket még azelőtt sikerült megsemmisíteni, hogy izraeli területre értek volna.

A szombat esti Izrael elleni támadás mögött álló stratégiai számítások egyik nyertese Vlagyimir Putyin lehet, aki így elterelheti a figyelmet az ukrajnai háborúról és megoszthatja a Nyugat figyelmét és erőforrásait. Oroszország nem ítélte el az Izrael elleni támadást, sőt, a külügyminisztérium közleményében az ultraiszlamista mullahok oldalára állt, jogos ellentámadásról beszélve, mivel Izrael korábban Damaszkuszban likvidálta az iráni Forradalmi Gárda magas rangú tisztjeit.

Oroszország és Irán közötti szövetség az elmúlt években egyre szorosabbá vált, különösen a katonai együttműködés terén. Irán és Oroszország egyben védőhatalma Bashar al-Assad szíriai elnöknek, aki saját honfitársainak százezreit tartja sakkban, és emberek millióit kergette menekülésre Európába. Márciusban Oroszország és Irán katonai együttműködését új szintre emelte, Teherán ígéretet tett Oroszországnak mintegy 400 új felszíni-felszíni ballisztikus rakéta szállítására, és hamarosan Oroszországban is gyártani fogják az iráni drónokat.

Jelenleg Izraelen a világ szeme, és mindenki azt várja, hogy miképpen reagálnak Irán támadására. A hétvégi támadás során Irán egy sor eszközt vetett be az izraeli célpontok ellen, így ballisztikus rakétákat, cirkálórakétákat, valamint a Sahed-drónokat is. A támadásban részt vevő eszközök döntő többségét Izrael és a szövetségesek megsemmisítették, így Teherán nem tudott lényeges károkat okozni a zsidó állam számára.