A Föld mélyének titkai: Új módszer a kritikus fémek felkutatására

Egy sydney-i tudóscsoport úttörő felfedezést tett, amely lehetővé teszi a megújuló energiaforrásokhoz nélkülözhetetlen fémek mélyből történő kinyerését, ezzel hatalmas lehetőségeket nyitva meg a zöld jövő felé.

A Macquarie Egyetem kutatói olyan kísérleteket végeztek, amelyek során a Föld felszíne alatt mintegy 90 kilométer mélyen uralkodó szélsőséges körülményeket szimulálták. Isra Ezad és csapata szénben gazdag olvadékot állított elő, amely képes volt felszívni és magával vinni különböző kritikus fémeket és vegyületeket, így nyújtva támpontot ezeknek az értékes anyagoknak a felkutatásához.

A kutatás során kiderült, hogy a Föld mélyén lévő olvadt kőzetek nemcsak ritkaföldfémeket képesek mozgatni, hanem oxidált formában a ként és számos értékes fémet – például nikkelt, rezet, kobaltot, aranyat és ezüstöt – is megragadhatnak. A mélységi kőzetek szilikátból állnak, és ha szén és víz keveredik hozzájuk, alacsonyabb hőmérsékleten olvadnak meg, így képesek fémeket feloldani és elszállítani, gazdag lelőhelyeket létrehozva.

Ezad szerint a kénnel dúsított olvadékok sokkal gyakoribbak lehetnek, mint korábban gondolták, és jelentős szerepet játszhatnak a fémlelőhelyek koncentrálásában. A kutatócsoport két természetes forrásból származó mintát használt fel, amelyek segítségével bepillantást nyerhettek a mélyben zajló folyamatokba. A vastagabb kontinentális kéreggel rendelkező régiók szivacsként viselkedhetnek, elnyelve a szenet és a vizet, ami a szén-kén olvadékok kialakulásához vezethet, és ezek az olvadékok közelebb vihetik a fémeket a felszínhez.

A Science Advances folyóiratban megjelent tanulmány új lehetőségeket nyit a fémek mozgásának és felhalmozódásának megértésére a Föld belsejében, és arra, hogy hogyan érhetjük el őket. A megújuló energiaforrások iránti kereslet növekedésével, mint az akkumulátorok, a szél- és a napenergia, az ilyen fémek iránti igény is ugrásszerűen nő, miközben egyre nehezebb őket megtalálni. Ezad úgy véli, hogy a karbonolvadékok nyomába eredve új forrásokat fedezhetünk fel az alapvetően fontos fémek számára, ezzel új határokat nyitva a fenntartható jövőhöz szükséges nyersanyagok keresésében.