Kifejezetten nők voltak az ausztrál késelő célpontjai

Az ausztrál rendőrség szerint a szombati sydney-i bevásárlóközpontban történt késeléses támadás során kifejezetten nők voltak a célpontok. A 40 éves Joel Cauchi által elkövetett támadásban hatan vesztették életüket, akik közül öten nők voltak, továbbá egy csecsemő is megsebesült.

A támadás egyetlen férfi áldozata egy 30 éves biztonsági őr volt, aki megpróbált közbelépni. A rendőrség egyik biztosának megjegyzése szerint a felvételek alapján egyértelmű, hogy a támadó nőkre fókuszált, míg a férfiakat kerülte.

A hatóságok jelenleg még nem állapították meg a támadó pontos indítékát, de folyamatban van az ismerőseinek kikérdezése, hogy tisztább képet kapjanak a helyzetről. Az elkövető apja, Andrew Cauchi szerint fia mentális betegséggel küzdött, és nemrég hagyta abba a gyógyszeres kezelést. „A világ számára ő egy szörnyeteg. Számomra egy nagyon beteg fiú – mondta a férfi, hozzátéve, hogy „barátnőt akart, de nincsenek szociális készségei, és nagyon frusztrált volt”.

Korábban a rendőrség azt nyilatkozta, hogy a támadás hátterében Cauchi mentális állapota állhat, akit már 17 éves korában diagnosztizáltak mentális betegséggel, és bár korábban is felhívták magukra a rendőrség figyelmét, sosem került letartóztatásra. A szülők elmondták, hogy a skizofréniával diagnosztizált fiuk 35 éves koráig otthon élt velük, és 18 éven át állt orvosi kezelés alatt.

A támadás következtében négy sérültet már hazaengedtek a kórházból, de további nyolc ember még mindig kórházi kezelés alatt áll, közülük néhányan súlyos állapotban. A késeléses támadás több sérültjének, köztük egy kilenc hónapos csecsemőnek az állapota súlyos, de stabil. Sajtóértesülések szerint a gyerek anyja, Ashlee Good is a halálos áldozatok között van, aki a kislányát mentve adta át két férfi vásárlónak. A Bondi Junction bevásárlóközpontnál található Westfield bevásárlóközponthoz kiérkező rendőrök lelőtték a késelőt.

Az elkövető anyja a Daily Mailnek azt mondta, hogy a fiuk szeretetben nőtt fel, kedves gyerek volt. „Megszakad a szívem azokért, akiket a fiam bántott. Ha eszénél lenne, teljesen lesújtaná az, amit tett. De nyilvánvalóan nincs eszénél. Valahogy előjött nála a pszichózis, és elvesztette a kapcsolatát a valósággal”. Az apja szerint a mentális problémák a tinédzser évei végén és a húszas évei elején jelentkeztek először, és onnantól már nem tudtak segíteni neki. „Egy szörnyeteget szerettem” – mondta könnyek között.

Az ausztrál miniszterelnök, Chris Minns nemzeti gyásznappá nyilvánította a hétfőt, és közölte, hogy félárbócra tűzik az ausztrál nemzeti zászlókat a kormányzati épületeken. A Sydney-i Operaházat fekete szalaggal világítják meg a támadásban elhunytak emlékére.

A rendőrség hétfőn közölte, hogy befejezték a bevásárlóközpont vizsgálatát, a tetthelyet pedig visszaadták Westfieldnek. Több mint 100 bizonyítékot szállítottak el, amelyeket a nyomozás részeként igazságügyi orvosszakértői vizsgálatnak vetik alá.

Még fel sem ocsúdott a szombati támadás okozta gyászból Ausztrália, hétfő este újabb késelés történt. A késes támadó Wakaley nyugati külvárosában csapott le egy templomban, az élő adásban közvetített prédikáció közben. A rendőrség közleménye szerint négy embert, köztük az éppen prédikáló Mar Mari Emmanuel püspököt is megkéseltek. A gyanúsítottat letartóztatták, és a sérültek nem szenvedtek életveszélyes sérüléseket. A támadás és a fent részletett szombati eset között semmilyen összefüggés nincs. Az ausztrál sajtó szerint Emmanuel püspök egy ultrakonzervatív keleti asszír szekta vezetője, aki melegellenes prédikációival és a koronavírus-járvánnyal szembeni szkepticizmusáról lett ismert. A támadásról készült felvétel futótűzként terjed a közösségi médiában.

A szombati támadás egyik halálos áldozata Dawn Singleton volt, a milliomos reklámguru, John Singleton lánya, aki épp az esküvőjére készült, és az áruházba is azért tért be, hogy élete legboldogabb eseményére, az esküvőre vásároljon ruhát. A tragédia még szívszorítóbbá vált, amikor kiderült, hogy a vőlegény, Ashley Wildey rendőrtiszt az elsők között ért a helyszínre, miután kivezényelték, és nem sejthette, hogy élete szerelme az áldozatok között van.

A történtek óta először megszólalt Amy Scott, az a rendőrnő, aki végül leterítette a vérengző ámokfutót. A felügyelő a közelben járőrözött, és először volt a helyszínen. Egyedül lépett be a bevásárlóközpontba, és bátran az elkövető felé rohant. A legfelső emeleten érte utol, majd agyonlőtte, amikor az késsel rátámadt. Scottot hősként ünnepli a közvélemény, de főnöke, Kevin Morton, aki a szavait tolmácsolta, elmondta a rendőrnő nem tartja magát hősnek.