Munkavédelmi szabályok megszegése miatt súlyos sérülés

Egy férfi súlyos égési sérüléseket szenvedett, mert művezetője nem tartotta be a munkavédelmi előírásokat. A baleset tavaly júniusban történt, és pénzbüntetés kiszabását kezdeményezik az ügyben.

Az incidens egy vállalkozás munkaterületén esett meg, ahol egy munkás elektromos sarokcsiszolóval végezte egy fémváz bontását, ami szikraképződéssel járt együtt. A balesetet szenvedő munkás a művezető utasítására a szőnyegpadló ragasztó maradványait távolította el spaklival és nitro hígítóval egy rosszul szellőző helyiségben.

A tragédia akkor történt, amikor a sértett, aki a kötelező munkavédelmi kesztyű nélkül dolgozott, véletlenül meglökte az ajtót, ami a szomszédos helyiségben használt flexgép szikráját belobbantotta. Ennek következtében a nitro hígító és annak gőzei lángra kaptak, ami súlyos égési sérüléseket okozott a négykézláb haladó munkásnak.

A Bajai Járási Ügyészség szerint a művezető felelőssége egyértelmű, mivel nem vette figyelembe a munkavégzés során a tűz- és robbanásveszélyes anyagok kezelésére vonatkozó szabályokat, és nem ellenőrizte a munkavédelmi eszközök használatát.

A vád szerint a szolnoki férfi – az ügy vádlottja – 2023 júniusában művezetőként irányította a bajai épület belső felújítási munkálatait. A munkaterület egyik helyiségében dolgozó munkás elektromos sarokcsiszolóval bontott egy fémvázat, a művelet szikraképződéssel járt. Közben a közvetlen szomszédságában lévő, megfelelő szellőzés nélküli helyiségben a művezető utasítására két munkás a szőnyegpadló ragasztó maradványait ún. spaklival és nitro hígítóval távolította el.

A munkálatok megtervezésekor és végzésekor a művezető nem vette figyelembe, hogy a fokozottan tűz- és robbanásveszélyes nitro hígítót hőtől, szikrától, nyílt lángtól távol kell tartani, és a munkavédelmi eszközök használatának ellenőrzését is elmulasztotta.

Az ügyészség a férfit foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel vádolja és pénzbüntetés kiszabását indítványozta. A Bajai Járásbíróság fog dönteni az ügyben.