Egyetlen utca, 6000 lakos: Sułoszowa, a postások paradicsoma

Postásnak lenni Sułoszowában igazi álommunka lehet, hiszen a közel 6000 fős lengyel kisvárosban mindenki egyetlen, 9 kilométer hosszú utcában él.

Sułoszowa, amely Lengyelország déli részén helyezkedik el, Krakkótól mindössze 45 percnyi autóútra, egy hosszú időn keresztül csak a helyiek és a környékbeliek számára volt ismert. A városka mezőgazdasági jellegű, ahol a lakosok többsége a földművelésből él. Az interneten azonban 2023-ban terjedni kezdett egy drónfotó, amely megmutatta a város különleges elrendezését, mintha csak egy egyszerűsített városszimulációs játékban épült volna meg.

A település egyetlen utcájának mindkét oldalán sorakoznak a házak, és a város 2017-es hivatalos népessége 5819 fő volt. A helyi mezőgazdasági területek hatalmasak, és a madártávlatból készült felvételeken különösen festőiek.

A Daily Mail beszámolója szerint a helyiek büszkék erős közösségi életükre, bár a pletykák sem ritkák közöttük. A városban minden évben megrendezik a krumpli- és az eperfesztivált, és egy 14. századi kis vár is található, amelyet III. Kázmér király parancsára építettek. Egy helyi lakos a brit lapnak elárulta, hogy csak a légifelvételek láttán döbbent rá, milyen gyönyörű helyen él. Sułoszowát egy 16. századi arisztokrata katonatiszt alapította, aki a lengyel királyi hadseregben szolgált.

A település elrendezése miatt a lakosok autóval találkoznak egymással, és a fiatalok gyakran segítenek az idősebbeknek, ha azoknak szükségük van fuvarra. A helyiek panaszkodnak a tömegközlekedés és taxi hiányára, ami miatt akár 5 kilométert is gyalogolniuk kell, ha rokonlátogatásra indulnak.

Sułoszowa a turisták körében is népszerű, nemcsak a szokatlan városi elrendezés, hanem a környékbeli 400 barlang és a 30 méter magas Herkules bunkósbotjának nevezett peremkő miatt. A brit turisták száma az utóbbi időben nőtt, bár az ukrajnai háború óta kevesebben érkeznek.

Az elvándorlás is problémát jelent, a fiatalok gyakran hagyják el a várost a nagyvárosok vagy külföld felé. A maradók közül néhányan az utcát autóversenyek helyszínéül használják, ami zavarja az idősebb lakosokat, akiket az is bosszant, hogy a turisták hétvégente az ablakaikon át bámulnak be. A városban ráadásul egyetlen kocsma sem található.

Bár Sułoszowa egy hosszú utcából áll, nem ez a leghosszabb Lengyelországban. Zawoja utcája például 18 kilométer hosszú, bár ott több kisebb utca is van.

: Daily Mail, India Times, Nowiny24