Sára Botond a Fidesz jelöltje Józsefvárosban

A Fidesz Józsefvárosi polgármesterjelöltje harmadszor is Sára Botond lesz, aki korábban már vezette a kerületet, de az utóbbi időben más pozíciókat töltött be.

A Fidesz VIII. kerületi alapszervezete Facebook-oldalán jelentette be, hogy Sára Botond, a Budapest Főváros Kormányhivatalát vezető főispán lesz a párt polgármesterjelöltje a VIII. kerületben, így ő lesz Pikó András kihívója. Sára 2018 és 2019 között már irányította Józsefvárost, miután Kocsis Máté parlamenti mandátumot szerzett, és összeférhetetlenség miatt le kellett mondania a polgármesteri posztról. Ezt követően időközi választásokon került a kerület élére.

A 2019-es önkormányzati választásokon azonban szoros küzdelemben, mindössze 269 szavazattal vereséget szenvedett az ellenzéki jelölttől, Pikó Andrástól.

A választási vereség után Sára Botondot Orbán Viktor miniszterelnök Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatára nevezte ki a Budapest Főváros Kormányhivatal élére 2020 januárjában. Kezdetben kormánymegbízottként tevékenykedett, majd 2022 júliusától a pozíció neve főispánra változott.

Sára Botond 2022-ben ismét megpróbálkozott a választásokkal, ezúttal az országgyűlési választáson indult Józsefvárosban, de ott is alulmaradt az összellenzéki jelölt, az egykori újságíró Jámbor András ellen. A Fidesz polgármesterjelöltje azonban már belecsapott a kampányba a Facebook-oldalán.