Másfél év börtönt kapott a Rust fegyvermestere

Másfél éves börtönbüntetést kapott Hannah Gutierrez-Reed, a Rust című westernfilm fegyvermestere, aki a forgatáson egy éles lőszerrel töltött fegyvert adott Alec Baldwin kezébe.

A tragikus esemény során Baldwin a fegyverrel lelőtte Halyna Hutchins operatőrt és megsebesítette Joel Souza rendezőt. A baleset egy próba alatt történt. Gutierrez-Reed a tizennyolc hónapos börtönbüntetést Új-Mexikó államban kapta meg, ami a maximális büntetés, amit az államban kaphatott volna. A tárgyaláson a fegyvermester felfüggesztett büntetést kért, de a bíróság letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá.

A fegyvermester felelőssége volt, hogy a forgatáson csak vaktöltényeket használjanak, azonban a baleset során kiderült, hogy a fegyverben éles lőszerek is voltak. Emellett Gutierrez-Reedet gondatlanságból elkövetett emberölés miatt is elítélték, és az ítélet felolvasásakor semmilyen érzelmet nem mutatott, majd őrizetbe vették és előzetes letartóztatásba helyezték.

Alec Baldwin ellen is folyik eljárás gondatlanságból elkövetett emberölés miatt, mivel ő volt az, aki a fegyvert elsütötte. Baldwin nemcsak a film színésze, hanem producere is volt, és a pere júliusban fog kezdődni. A színészt először 2023 januárban vádolták meg, majd tavaly áprilisban ejtették ellene a vádakat, de októberben ismét megvádolták, miután a kiterjesztett nyomozás során új tényekre bukkantak. Baldwin ártatlannak vallotta magát, és óvadék nélkül szabadlábon maradhatott, azzal a feltétellel, hogy nem tarthat lőfegyvert, nem fogyaszthat alkoholt, és az ügyben érintett tanúkkal sem veheti fel a kapcsolatot, kivéve, ha a film bemutatásáról van szó.