Róna Péter: „Nem hiszek Orbán Viktorban, sem Gyurcsány Ferencben, de Magyar Péterben sem”

A Jobbik által jelölt Róna Péter, a nemzetközileg elismert közgazdász tanár, aki most az Európai Parlamentbe való bekerülésért kampányol, interjút adott a Blikknek. Kijelentette, hogy nem tud békében meghalni anélkül, hogy még egy kísérletet tegyen hazája felemelkedéséért.

Róna Péter szerint a közgazdász társadalomtudósként kötelessége a társadalom javát szolgálni, és ha rossz irányba mennek a dolgok, muszáj megszólalnia. Úgy véli, Magyarország gazdasági modellje nem életképes, és a rendszer korrupt, az EU-s támogatások közel negyede illetéktelen zsebekbe jut.

Róna szerint az EU-s pénzek nem jönnek, amíg a jelenlegi kormány hivatalban van, mert az európai választópolgárok nem engedik, hogy az ő befizetett adójuk illetéktelen zsebekbe kerüljön. Ezért szeretne egy olyan rendszert kialakítani, ahol az önkormányzatok, kutató intézetek és civil szervezetek egyenesen pályázhatnak az EU-nál ezekért a pénzekért, kizárva ezzel a korrupciót.

A közgazdász szerint Magyarországnak nem csak gazdasági, hanem társadalompolitikai modellje is hiányzik. A kormány családbarát politikája ellenére a népességcsökkenés és az ország elöregedése súlyos problémák. Róna az önkormányzatok EU-s pénzekhez való hozzájutását támogatná, hogy modern bölcsődéket és óvodákat lehessen létesíteni.

Róna úgy véli, hogy a kormányt ki kell kerülni, és közvetlenül kell eljuttatni a pénzt a megyékhez, városokhoz és önkormányzatokhoz. Szerinte a Fidesz alaptörvénye nem védte meg az önkormányzatokat a NER zsarnokságától.

A közgazdász szerint Magyarországnak nincs kapcsolata Európa legnagyobb politikai erejével, mióta a Fidesz kiesett a Néppártból. Célja, hogy ezt a hiányt pótolja, és gyümölcsöző kapcsolatokat ápoljon a három nagy politikai tömörüléssel.

Róna Péter nem tartja meggyőzőnek Magyar Pétert, mivel 14 éven át élvezte a Fidesz kegyeit, majd hirtelen ellenzékivé vált. Nem látja, hogy Magyar Péter politikája miben lenne más, mint Orbán Viktoré. Ezzel kapcsolatban a Nyugati Fény, amely a DK-hoz közel áll, több tucatnyi Facebook-hirdetésben üzeni a követőinek, hogy Magyar nem igazi ellenzéki, és inkább a Fidesszel kötne koalíciót, mint az ellenzékkel. A Meta Ad Library adatai szerint az elmúlt harminc napban 3 millió forintot költött el Magyar Péter elleni hirdetésekre a Nyugati Fény.

Végül Róna Péter elmondta, hogy azért vállalta a jelölést, mert úgy érzi, tennie kell valamit hazájáért. 1956-ban a honfitársai kész voltak meghalni Magyarországért, és ő ezt a tartozást szeretné törleszteni.

Magyar Péter azonban nem kereste a DK kegyeit, és szinte minden interjúban arról beszél, hogy Gyurcsány Ferencnek komoly szerepe és felelőssége van abban, hogy a Fidesz 14 éve kormányozhat kétharmados felhatalmazással. Szerinte addig nincs esélye az ellenzéknek, amíg a volt miniszterelnök nem vonul ki a közéletből. A DK és az MSZP-Párbeszéd szövetsége az EP- és önkormányzati választásokra készül, miközben a Republikon és a Nézőpont felmérése szerint nem kizárt, hogy Magyar új pártja még őket is beelőzi.

Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője az ATV-nek adott interjújában kifejtette, hogy a Fidesz erkölcsisége alapjaiban rendült meg, és ma már nehéz kormánypárti szavazónak lenni. Dobrev szerint az ellenzéki belső viták sokszor felemésztették őket, de most elhatározta, hogy sem az EP-, sem az önkormányzati választás előtt, de még a 2026-os országgyűlési választás előtt sem fogja megengedni, hogy ez a szétforgácsolódás, szembe fordulás meggyengítse azt a politikai közösséget, amit ő képvisel. Dobrev Klára optimista a június 9-i választásokkal kapcsolatban, és ki meri jelenteni, hogy Budapesten már nem fog fideszes polgármester maradni, minden kerületben győzni fog az ellenzék. A DK-MSZP-Párbeszéd kampánynyitóján Dobrev arról beszélt, hogy ha az ország többsége kinyilvánítja, hogy nem kér a jelenlegi kormányzásból, akkor előrehozott választásokért indulnak harcba.