A tragikus repülőgép baleset részletei

A hétvégi, két halálos áldozattal járó repülőgép baleset körülményeit a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) vizsgálja, miután a pilóta rosszulléte okozhatta a tragédiát. A baleset a Martonvásár – Ráckeresztúr közötti gyakorló légtérben történt, ahol az Extra EA330 típusú repülőgép közel függőleges helyzetben, nagy sebességgel csapódott a földnek.

A szombati szerencsétlenség során a tököli repülőtérről 9 óra 30 perckor felszálló HA-PET lajstromjelű gép pilótája, a 60 éves Magyari József, a korábbi szingapúri konzul és állami cégvezető, valamint 26 éves utasa életét vesztette. A balesetet követően a KBSZ munkatársai megkezdték a helyszínelést, ahol sikerült azonosítaniuk a repülőgép fő darabjait és kormányfelületeit.

A helyszínen talált akciókamera felvételei alapján a KBSZ szakemberei megállapították, hogy a pilóta a repülés 8. percében valószínűleg rosszullétet szenvedett, amit követően a gép vezetetlenül repült, míg végül a földnek csapódott. Szakértő szerint a repülő akár 300 km/h sebességgel is száguldhatott a becsapódás előtt.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közleményt adott ki, mely szerint a KBSZ a rendőrség és a légügyi hatóság szakembereivel együttműködve folytatja a vizsgálatot, hogy kiderítsék, történt-e műszaki meghibásodás. A közlemény szerint a baleset körülményeit részletes szemle keretében elemzik.

Korábbi sajtóértesülések szerint a balesetben egy milliárdos exdiplomata vesztette életét, aki a volt szingapúri magyar nagykövet lehetett. A repülőgép tulajdonosa és pilótája feltehetően Magyari József üzletember volt, aki korábban szolgált Magyarország konzuljaként Szingapúrban és több más állami tisztséget is betöltött.