Súlyos vádakkal szálltak bele Magyar Péterbe a parlamentben

Az Országgyűlés hétfői ülésén a képviselők többek között a felsőoktatás, az akkumulátorgyárak, a Pride, a választások, a háború és Magyar Péter témájában is megszólaltak.

Csárdi Antal szerint a felsőoktatás gazdasági növekedésből való részesedése rendkívül alacsony szintre állt be 2010 után. Zsigó Róbert államtitkár válaszában kiemelte, hogy az elmúlt hat évben megduplázódott a felsőoktatás finanszírozása, és a versenyképesség is javult. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem ingatlanállományának növelése érdekében történő kisajátítások kapcsán Csárdi Antal arról beszélt, hogy a kormány 210 család otthonát veszélyezteti Józsefvárosban. Zsigó Róbert államtitkár szerint a kártalanítási szabályok szerint a cserelakás felajánlása az önkormányzat feladata, de ha ennek nem tesz eleget, akkor az állam lép a helyébe.

Tordai Bence a Salgó-patakba ömlött rákkeltő mérgekről és a gödi Samsung-gyárnál történt hasonló esetről beszélt, öt követelést fogalmazva meg a környezetvédelemmel kapcsolatban. Koncz Zsófia államtitkár szerint a hatóságok megteszik a szükséges lépéseket, és a kormány mindent megtesz egy tiszta és egészséges környezet érdekében. Tordai Bence felhívta a figyelmet arra, hogy szükség van a monitoringmérésekre, amelyek valós időben követhetők és nyilvánosak, valamint a cégek kötelezésére a legmodernebb technológiák alkalmazására.

Novák Előd a homoszexuális lobbi előtti letérdepeléssel vádolta a kormányzatot, és a Mi Hazánk Mozgalom tiltását említette. Rétvári Bence államtitkár szerint a gyermekek védelme az egyik legfontosabb feladat, és a rendőrség törvényesen jár el a demonstrációk engedélyezésekor.

Brenner Koloman a Jobbik-Konzervatívok képviselője, főpolgármesterjelöltje szerint a jók nem maradhatnak tétlenek, és a választásokon mutassunk egy jobbik választást. Dömötör Csaba államtitkár szerint a baloldal liberális és országellenes politikát folytat.

Molnár Zsolt az MSZP képviselője a temetkezési költségek és a sírmegváltás áfájának eltörlését javasolta. Latorcai Csaba államtitkár szerint a temetkezés kérdése az önkormányzatok feladata, és a kormány segítséget nyújt, de a problémák Karácsony Gergely főpolgármesterhez köthetők.

Varju László a következő évi költségvetés ősszel történő elfogadását kritizálta, és előrehozott választásokat helyezett kilátásba, ha a Fidesz veszít az európai parlamenti választásokon. Tállai András államtitkár szerint a költségvetés késleltetése a világpolitikai helyzet miatt indokolt. Varju László szerint a kormány önként bohócot csinált magából azzal, hogy a költségvetés azon múlik, hogyan döntenek az emberek Amerikában az elnökválasztáson.

Aradszki András (KDNP) szerint Európa jövője Magyarországon múlik, és a választások kimenetele több generációra meghatározhatja az európai emberek sorsát. Zsigmond Barna Pál szerint az EU-t válságok gyötrik, és a brüsszeli bürokrácia korrupcióval van átszőve. Aradszki András kiemelte, hogy Brüsszelben változásra van szükség, mivel az Európai Bizottság és az Európai Parlament többsége nem az európai emberek érdekeit helyezi előtérbe.

Menczer Tamás a baloldalt háborúpártisággal vádolta, és Magyar Pétert az új baloldali csodagyereknek nevezte. Dömötör Csaba államtitkár szerint a dollárbaloldal háborús álláspontot képvisel. Menczer Tamás hangsúlyozta, hogy a kormány nem küld katonákat és a béke pártján áll.

A Völner-Schadl ügyről és a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvételt követő ügyészségi vizsgálatról Polt Péter legfőbb ügyész ígéretet tett az átfogó vizsgálatra. Fekete-Győr András (Momentum) a legfőbb ügyésztől érdeklődött a Völner-Schadl-ügy kapcsán, és arról, hogy tervezik-e tanúként kihallgatni az ügy főszereplőit, Rogán Antalt, Orbán Viktort és a legfőbb ügyészt a Magyar Péter hangfelvételén elhangzó súlyos állítások kivizsgálása érdekében. Polt Péter szerint a vádirat minden olyan tényt tartalmaz, ami bizonyítékul szolgál és alkalmas lehet bűncselekmény megállapítására.

(MTI/Blikk)