Oroszország külföldi katonák toborzásával próbálkozik

Az orosz hadsereg külföldről igyekszik önkénteseket toborozni Ukrajnába, ahol jelentős veszteségeket szenvedett, és a brit védelmi minisztérium szerint extrém magas napi veszteségszámról van szó.

A brit védelmi minisztérium napi jelentése szerint Oroszország külföldi harcosokat toboroz az ukrajnai harcokhoz. Az önkénteseknek 2000 dolláros kezdő bónuszt, havi 2200 dolláros fizetést, orosz útlevelet, ingyenes egészségügyi ellátást és kiképzést ígérnek, és azt állítják, hogy "különleges egységekben" fognak szolgálni.

A toborzó anyagokat Örményországban és Kazahsztánban is terjesztik, ahol eltérő bérezést kínálnak: a havi fizetés 1973 dollár, plusz 5140 dolláros fegyverpénzt ígérnek az önkénteseknek. Emellett Nepálban és Indiában is aktívan toboroznak.

A brit hírszerzés szerint a csatlakozók többsége katonai tapasztalattal nem rendelkező vendégmunkások, akiket vagy kényszerítettek, vagy az anyagi juttatásokkal csábítottak el. A jelentés szerint eddig kevesen éltek a lehetőséggel, és a meglévő reguláris erőkbe integrálták őket, nem pedig új egységekbe.

A brit védelmi minisztérium szerint Oroszország napi 913 katonát veszít, ami ha igaz, akkor az oroszok már több mint 700 ezer katonát veszítettek el Ukrajnában. Ez a szám rendkívül magasnak tűnik, és nem világos, hogy a brit elemzők honnan szerezték ezt az információt.