Olaszország megnyitja kapuit a digitális nomádok előtt

Olaszország, a világ egyik kedvelt nyaralóhelyeként ismert, most a digitális nomádok számára is vonzó célponttá válhat, hiszen a távoli munkavégzés lehetőségével a mediterrán ország hosszú távú tartózkodásra is lehetőséget nyújt.

Az olasz jogszabályok eddig nem támogatták a digitális nomádok hosszú távú legális munkavégzését az országban, de 2022. március 28-án változás történt: új vízumot vezettek be a távoli munkavállalók számára, amely 2022. április 4-től lépett életbe.

A digitális nomád vízumok általában minden távoli munkavállaló számára előnyösek, azonban az olasz változat kifejezetten a magasan képzett munkavállalókat célozza meg, az EU-n kívüli állampolgárokra szabva. A magasan képzett munkavállalók meghatározása kezdetben nem volt egyértelmű, de a helyzet 2022-ben tisztázódott, és a vízum 2024 márciusától azok számára lesz elérhető, akik éves jövedelme legalább háromszorosa az egészségbiztosításnak, ami körülbelül 28 000 euró évente.

A jelentkezőknek bizonyítaniuk kell, hogy rendelkeznek megfelelő szállással, és legalább hat hónapja dolgoznak digitális nomádként vagy távmunkásként. A vízumkérelem benyújtásakor a munkáltató által aláírt nyilatkozatot is be kell nyújtaniuk.

Nem mindenki jogosult a vízumra. Azok, akiket az elmúlt öt évben bűncselekmény miatt ítéltek el, még ha az ítélet nem is jogerős, automatikusan elutasításra kerülnek.

A vízum egy évig érvényes, a megjelölése „digitális nomád – távmunkás” lesz rajta, és évente megújítható, amennyiben a kiadás feltételei továbbra is fennállnak. A digitális nomádok családtagjaikat is magukkal vihetik, bizonyos feltételek mellett.

Mielőtt a kérelmezők benyújtanák a vízumkérelmet, adózóvá kell válniuk Olaszországban, és adósértés esetén a hatóságok az ügyet az eredeti vízumkiadó hatósághoz irányítják. Jelenleg úgy tűnik, hogy Olaszország nem korlátozza a kiadott engedélyek számát a távoli munkavállalók számára.