Kína megfenyegetése az EU-s lépésekkel

Olaf Scholz német kancellár figyelmeztetéseket intézett Kína felé, hangsúlyozva a tisztességes verseny és a külföldi vállalatokkal való korrekt bánásmód fontosságát, valamint az EU-s kereskedelmi védelmi intézkedések fokozásának lehetőségét.

Olaf Scholz német kancellár a kínai tisztviselőket arra szólította fel, hogy kezeljék a túlkapacitást és jobban bánjanak a külföldi cégekkel, ezzel is megerősítve az amerikai pénzügyminiszter korábbi kritikáit. Scholz Sanghajban, egyetemi hallgatók előtt beszélt a tisztességes versenyről és az egyenlő versenyfeltételek fontosságáról. A német kancellár, aki többek között a Siemens, a BMW és a Mercedes-Benz Group vezetőivel érkezett Kínába, hangsúlyozta, hogy ha Peking nem veszi figyelembe az európai figyelmeztetéseket, Brüsszelnek növelnie kell a kereskedelmi védelmi mechanizmusokat.

Scholz várhatóan szóba hozza majd Oroszország ukrajnai háborúját is, és arra kérheti Kínát, hogy gyakoroljon nyomást Moszkvára a konfliktus megoldása érdekében. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter korábban már jelezte, hogy a kínai gyárak túltermelése globális problémát jelent, és az Egyesült Államok kész további intézkedéseket is megfontolni, beleértve a vámok lehetőségét is.

Hszi Csin-ping kínai elnök a gazdasági növekedés újjáélesztésére törekszik, és a hatalmas feldolgozóipart szeretné a középpontba állítani, ami feszültséget kelt az európai és amerikai döntéshozókkal. Yellen hangsúlyozta, hogy a kínai politika aggodalomra ad okot nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Európában, Japánban és a feltörekvő piacokon is.

Scholz kancellárként második látogatását tette meg Kínában, ahol a német delegáció a Csungking város pártfőtitkárával folytatott megbeszélésen felvetette a túltermelés kérdését. A kínai fél azonban elutasította a német kritikákat, "álkérdésként" kezelve azokat. Scholz hangsúlyozta, hogy Németország szeretné, ha Kína garantálná a vállalatok jogait és a tisztességes versenyfeltételeket, beleértve a közbeszerzési pályázatokhoz való hozzáférést is.

Az Európai Unió már elindított egy szubvencióellenes vizsgálatot a Kínában gyártott elektromos járművekkel kapcsolatban, és tervezi a kínai orvosi eszközök beszerzésének vizsgálatát is, amelyek során az EU korlátozhatja a kínaiak hozzáférését a tenderekhez. Ez az intézkedés az EU nemzetközi közbeszerzési eszközének (IPI) első alkalmazása lehet.