Rendőrségi nyomozások több tankerületnél

Vesztegetés és sikkasztás gyanúja miatt folyik nyomozás több tankerületi igazgató és egy gazdasági vezető ellen a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságon és a Dunakeszi Rendőrkapitányságon, míg egy harmadik esetben megszüntették a nyomozást.

A Népszava információi szerint a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságon és a Dunakeszi Rendőrkapitányságon jelenleg is tart a nyomozás több tankerületi igazgató és egy gazdasági vezető ellen, akiket vesztegetés elfogadása és sikkasztás bűntettének megalapozott gyanújával gyanúsítanak. Egy harmadik esetben, ahol szintén egy tankerületi vezető volt érintett, hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt indult eljárás, de ezt a hatóságok bűncselekmény hiányában 2024 január 18-án megszüntették.

A nyilvánosság tavaly október óta tud a három eljárásról, amikor Polt Péter legfőbb ügyész Tompos Márton és Tóth Endre momentumos képviselők kérdésére tájékoztatást adott a nyomozásokról. A Népszava az Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK) fordult információkért, miután kiderült, hogy a Belső-pesti Tankerületi Központ gazdasági vezetőjét letartóztatták. A gyanú szerint a vezető manipulálta a közbeszerzési eljárásokat, hogy azokon előre kiválasztott vállalkozások nyerjenek, és fiktív számlákat állíttatott ki az intézmények kiadásainak igazolására. A Nemzeti Védelmi Szolgálat még múlt héten kezdeményezett eljárást a gazdasági vezető ellen, aki hivatali helyzetével visszaélve több tízmillió forinthoz juthatott, és nem csak pénzt fogadott el, hanem például több mint kétmillió forint értékű Forma–1-belépőt vagy egy harmincmilliós luxusautó használati jogát is.

A Tanítanék Mozgalom a Belső-pesti Tankerületi Központnál tartott akciót, ahol "Ne lopj!" feliratú táblákat ragasztottak az épület ajtajára, bár a rendőrség nem erősítette meg az eseményt, az információk a sajtóhoz szivárogtak. A Tanítanék Mozgalom pénteken ismételten akciózott, ezzel azt jelezve, hogy elfogadhatatlannak tartják, hogy politikusok és politikai kinevezettek még az oktatásból, a gyerekek elől is képesek ellopni a pénzt.

A Klebelsberg Központ, amely a tankerületi központok felügyeletét látja el, személyiségi jogokra hivatkozva nem árulta el, hogy melyik tankerületi központról van szó. Azonban megerősítették, hogy az érintett személy még mindig a tankerületi központ alkalmazásában áll. A Klebelsberg Központ nem adott át információt arra vonatkozólag sem, hogy a tankerületi központok felügyeletét ellátó szerv tudott-e a visszaélésekről.