A nagyatádi gimnazista rejtélyes halála

Egy 15 éves nagyatádi gimnazista, K. Tibor tragikus halála után a rendőrség nyomozást indított, hogy kiderítse, a fiú véletlen baleset áldozata lett-e, vagy esetleg egy internetes kihívás során vesztette életét.

A gimnazista édesanyja találta meg halott fiát a szobájában, fején a halálos sebet ejtő lőtt sérüléssel. A fegyver, amelyből a lövés származott, az édesapa engedéllyel tartott szolgálati fegyvere volt. A tragédia pontos körülményei egyelőre ismeretlenek, és a rendőrség vizsgálja, hogy a diák esetleg egy internetes kihívás, az úgynevezett orosz rulett részeként fordította-e maga ellen a fegyvert.

A fiú apja, aki hivatásos erdészként dolgozik, és emiatt rendelkezik szolgálati fegyverrel, jelenleg szabadságon van. Elmondása szerint nem érti, hogyan történhetett a baleset, hiszen a fegyverszekrény kulcsát rejtekhelyen tartotta, és bízott fiában, aki sosem nyúlt a fegyverekhez. A rendőrség vizsgálata szerint az apa szabályszerűen tárolta a fegyvereit, de a kulcs rejtekhelye talán mégsem bizonyult elég biztonságosnak.

A rendőrség lefoglalta a fiú számítógépét, és a Nemzeti Szakértői és Kutató Intézet informatikusai vizsgálják, hogy a baleset előtti időszakban kivel kommunikált Tibor a világhálón, és hogy a tragédia szemtanúi lehettek-e a chatkamerán keresztül.

A helyi közösség megrendülten emlékezik a fiúra, a temetőben a síremlék mellett friss virágok és koszorúk láthatók. Egy barátja szerint Tibor informatikában jártas volt, és lehetséges, hogy olyan online közösségekbe is bejutott, ahol részt vehetett veszélyes játékokban.

Az eset nem egyedi, korábban a Kék Bálna Kihívás nevű internetes jelenség is több tinédzser halálát okozta világszerte. Ebben a kihívásban a résztvevők extrém feladatokat kaptak, és ha nem teljesítették azokat, fenyegetéseknek lehettek kitéve.

A fiú iskolájában, a barcsi Dráva Völgye Technikumban, ahol a zászlót már levették, a diákok nem hisznek az orosz rulettes verzióban. Néhány tanuló szerint Tibor csak dicsekedni akart az internetes barátaival, hogy hozzá tud jutni egy fegyverhez, és ez vezethetett a tragédiához.

A rendőrségi vizsgálat folyamatban van, és bár a számítógép adatbányászata során előkerülhetnek bizonyítékok, a fiú halálának pontos körülményei egyelőre tisztázatlanok.