Újra összeül az izraeli katonai kabinet

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök újra összehívja a háborús kabinetet, hogy megvitassák az Irán által a hétvégén végrehajtott drón- és rakétatámadásokra adandó válaszlépéseket.

Benjámin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke, Izraeli idő szerint hétfőn 14 órakor újra összehívja a háborús kabinetet, hogy megvitassák az Irán által a hétvégén végrehajtott drón- és rakétatámadások lehetséges válaszlépéseit. Egy kormányzati forrás megerősítette, hogy a döntési jogkörrel felruházott fórum, amelyben többek között Joáv Gallant védelmi miniszter és Benny Gantz volt védelmi miniszter is részt vesz, valamint számos megfigyelő, már vasárnap este is összeült egy ülésre.

Izrael eddig nem hozott nyilvánosságra semmilyen válaszcsapást, ami arra utalhat, hogy nem kötelezték el magukat egyetlen taktika mellett sem. A döntést az is hátráltathatja, hogy az Egyesült Államok és több nyugati szövetségese önmérsékletre intette Jeruzsálemet, mivel szerintük az iráni támadás sikeres elhárítása már önmagában felér egy győzelemmel.

A kabinet előző napi ülésén sem hozták nyilvánosságra a megbeszéléseken elhangzottakat. Azonban a Times of Israel szerint a vasárnapi ülésen nem született döntés a Teherán elleni esetleges megtorlás formájáról vagy annak időpontjáról. A döntésképtelenséghez valószínűleg hozzájárult, hogy az USA és az ország más szövetségesei is önmérsékletre szólították fel a zsidó állam vezetését, ugyanakkor a visszavágás szándékáról nem tettek le a miniszterek.

A háborús kabinetben megosztottság tapasztalható az Irán elleni megtorlás formája és időpontja fölött. Egyes sajtóértesülések szerint az azonnali válaszlépést az egységkormány háborús kabinetének ellenzéki tagjai, köztük Beni Ganc és Gadi Eizenkot szorgalmazták, míg Netanjahu és mások hevesen ellenezték. A kabinet többsége azon az állásponton volt, hogy a válaszlépéssel – bármi is legyen az – meg kell várni az iráni támadás végét.

A miniszterelnöki iroda tagadta, hogy ez játszódott volna le a kabinet ülésén, helyette azt közölte, hogy mindennek épp az ellenkezője történt. A Channel 12 ennek ellenére kitart állítása mellett, amit állításuk szerint négy forrásuk is alátámasztott.

Miután kiderült, hogy az izraeli légvédelemnek köszönhetően az iráni támadás csekély kárral és veszteségekkel járt, a kabinet az azonnali válasz ötletét levette a napirendről. A támadás legsúlyosabb sérültje egy hétéves beduin kislány volt.

A Channel 12 arról is beszámolt, hogy Washington nem vétózta meg az esetleges izraeli ellencsapás tervét, pusztán azzal a kéréssel éltek az amerikaiak, hogy előre értesítsék őket róla, ugyanakkor azt Bidenék a nyilvánosság előtt kijelentették, hogy semmiféle izraeli válaszlépésben nem hajlandók részt venni.

A Netanjahu-kormány jelenleg azon dolgozik, hogy egy olyan stratégiai paktumot hozzanak létre az amerikai kormánnyal Irán ellenében, amelynek fejében nem kell engedményeket tenniük Washingtonnak a palesztin kérdésben.

Izrael esetleges válaszcsapása eszkalálhatja a konfliktust, és Teherán már be is lengette, hogy bármilyen lépésre még nagyobb rakétatámadást indít a zsidó állam ellen. A háborús kabinet ülése helyi idő szerint hétfőn, délután kettőkor folytatódik.