A NAV költségvetési csalás miatt nyomoz a CÖF-cég plakátügyében

Polt Péter legfőbb ügyész tájékoztatása szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatósága költségvetési csalás gyanúja miatt indított nyomozást a CÖF–CÖKA által kiadott plakátok ügyében.

A Kövess minket 2022 Kft., amely a CÖF–CÖKA cége, jelentős összeget költött az ellenzéki politikusokat negatív színben feltüntető plakátkampányra. Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa ezután fordult Polt Péterhez, érdeklődve, hogy a veszteséges cég honnan szerzett 1 milliárd forintot a kampányra. A legfőbb ügyész a beadványt feljelentésként kezelte, és továbbította a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának.

Az rtl.hu érdeklődött a nyomozás megindulásáról, de az adóhatóság nem adott tájékoztatást a kérdésekre.

Vadai Ágnes ismételten Polt Péterhez fordult, érdeklődve a nyomozás részleteiről, többek között arról, hogy milyen hatóság, milyen jogszabályi rendelkezések alapján, milyen jogalapra hivatkozva, és milyen érdemi döntést hoztak az ügyben. A legfőbb ügyész válaszában megerősítette, hogy a NAV Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztálya költségvetési csalás bűntette miatt rendelte el a nyomozást 2020 októberében, amelyet a XI. kerületi ügyészség felügyel.

A nyomozás jelenleg a felderítési szakban van, így további részletek nem hozhatók nyilvánosságra. Nem ismert, hogy a nyomozás során milyen cselekményeket, bizonyítási eljárásokat vagy elemzéseket végeztek, illetve hogy a legújabb kampány finanszírozását is vizsgálják-e. A DK politikusa említést tett arról is, hogy a korábbi óriásplakátokat, melyeken Fekete-Győr András, Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter szerepeltek, újak váltották fel, és ezeket frissíteni is kellett, amikor a Momentum egykori elnökének, Fekete-Győr Andrásnak a helyére Magyar Péter került.