Milák Kristóf és a sajtókapcsolatok dilemmái

Még soha nem tettem fel kérdést Milák Kristófnak, és a 126. országos bajnokságon sem állt szándékomban, hiába ígértek előzetesen sajtókapcsolatokat az állami sportvezetés és az úszószövetség részéről. A közvélemény és olvasóink érdeklődése Milák Kristóf iránt óriási, hiszen nem csak a teljesítménye, hanem az általa generált jelenség is foglalkoztatja őket. Az úszók medenceteret hagyásának módja elsősorban a sportág érdekeit szolgálja, nem Milákét, és a tévés közvetítések mellett más fórumok is megmutathatják az ikonokat, bajnokokat, a követendő példákat.

A nemzetközi versenyeken a vegyes zónán keresztül lehet csak elhagyni a medenceteret, ahol a versenyzők és az akkreditált újságírók találkozhatnak. Az ob-n elindulók számára is kötelezőnek kellene érezniük a szabályok betartását, de a gyakorlatban előfordulhatnak kivételek.

A pénteki tudósításban a tényekre hivatkozva számoltunk be, elkerülve a szubjektív jelzőket. A sportújságírók számos érdekes, emberi történetet gyűjtenek a vegyes zónákból, de ezek többsége nem kerül nyilvánosságra.

Milák Kristóf nem nyilatkozott az ob-n, és bár a nemnyilatkozáshoz való jogát tiszteletben tartjuk, a gratuláció a négynapos eredményeihez mindenképpen megilleti őt. Az olvasók és a szurkolók kíváncsiak rá, hogy miként éli meg a munkáját, mi motiválja, és hogyan készül a versenyekre.

A Duna Arénában a sajtómunkások és a sportújságírók közötti beszélgetések során felmerült, hogy a tornából felmentett sajtómunkások megkapták-e azt a tiszteletet, amit megérdemeltek. A magyar úszósport képviselői, akik a sportág eredményességéért dolgoznak, szintén nem értik a történteket.

Végül Milák Kristóf nyilatkozata elmaradt, de a jövőben várhatóan lesznek hivatalos megnyilvánulásai, amelyek valószínűleg támogatóihoz köthető pr-anyagok formájában jelennek majd meg. Az olvasók és a szurkolók talán többet érdemelnének, de a sportoló fő versenyszámában, a 200 méter pillangóúszásban nyújtott teljesítménye is figyelemre méltó.

A sportolók és a celebek világában a valódi tartalom és a kivételes képességek mellett a jó kommunikáció is fontos lehetne a hosszú távú siker érdekében. Milák Kristóf Párizsban is bizonyíthatja majd, hogy a sportban elért eredményei miatt érdemes figyelemmel követni.

(A szerző az Index sportrovatának vezetője.)

(Borítókép: A győztes Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntője után az úszó országos bajnokságon a Duna Arénában, 2024. április 12-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)