Merker Dávid csatlakozik Vitézy Dávidhoz a fővárosi listán

A Budapestért Egyesület és az LMP közös fővárosi listáján kulturális szakértőként Merker Dávid, a hosszúlépés.járunk? társalapítója is helyet kapott, aki Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt első listás neveként került bejelentésre.

Merker Dávid, aki szociológus és kulturális szakértő, a Pro Cultura Urbis díjazottja és a regionális PRIMA-díj nyertese, most Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt mellé állt be a fővárosi listán. A sajtóközlemény szerint Vitézy Dávid célja, hogy pártpolitikusok helyett szakemberekkel kívánja vezetni a fővárost, amelynek érdekében Merker Dávidot is meghívta a csapatába.

Merker Dávid a hosszúlépés.járunk? társalapítójaként több mint egy évtizede van jelen Budapest kulturális életében. Szakmai tevékenysége során a könyvkiadástól kezdve a színházakon és filmeken át a múzeumokig számos területen szerzett tapasztalatot, és a főváros helytörténeti örökségének is kiemelkedő ismerője. Emellett két Budapestről szóló könyv társszerzőjeként is tevékenykedik.

A Válasz Online-nak adott interjúban Merker Dávid elmondta, hogy a kormány és a budapesti városvezetés nem foglalkozik megfelelően Budapesttel, és a város fejlődését szinte kizárólag magánkezdeményezések hajtják előre. Kritikája szerint Budapest egyhelyben toporog, és már nem csak Bécs, hanem Prága, Varsó és Pozsony is elhúz mellettünk. Merker szerint a Vitézy Dávid vezette BKK érte el az elmúlt tizenöt év legnagyobb eredményeit, és ha valami nem, vagy csak rosszul valósult meg, azért nem ő, hanem a kormány vagy a főváros felelős.

Merker Dávid az interjúban kiemelte, hogy Vitézy Dávidnak van víziója Budapest jövőjéről és a legjobb programja, és ezért fogja megnyerni a főpolgármester-választást. A BKK-rendészek bevezetését is támogatja, mivel szerinte addig nem lehet elvárni az autósoktól, hogy buszra váltsanak, ha méltatlan körülmények között tudnak csak utazni. Merker Dávid azok egyike volt, akik Vitézyt győzködték az indulásra, és hangsúlyozta, hogy a kampánycsapatban nincs senki, akinek a fideszes gépezethez köze lenne.

Április 19-én, pénteken fogják prezentálni Vitézy programját, amelynek egy részét közösségi programalkotással készítették, több mint ötezer ötlet beérkezése alapján. A kampányköltségeket részben sok száz adományozó, részben az LMP állja, amely szintén részt vett a program kidolgozásában. Merker Dávid szerint Vitézy szavazói elsősorban nem pártpolitikai szemüvegen keresztül szavaznak, hanem városlakók, akik változást szeretnének.

Vitézy Dávid nem a Fidesz jelöltje, és a választási módosítások szerinte leginkább a választóknak kedveznek. Merker Dávid öt éve még Karácsony Gergelyre szavazott, de most elégedetlen vele, és úgy véli, hogy sok kihagyott ziccer és be nem váltott ígéret jellemzi Karácsony elmúlt öt évét. A Tiborcz-adóról pedig úgy nyilatkozott, hogy az előre várható volt, hogy nem fog megvalósulni, és csak politikai látványpékség. Merker Dávid kijelentette, hogy akkor is beülne a közgyűlésbe, ha nem Vitézy lesz a polgármester, de szerinte Vitézy fogja megnyerni a választást.