1000+ lóerős új villany SUV a Mercedes-AMG-től és az Alfa Romeo-tól

A Mercedes-AMG és az Alfa Romeo is bemutatja új, tisztán elektromos sportterepjáróját, amelyek mindkét gyártónál több mint 1000 lóerős teljesítményre lesznek képesek.

A Mercedes-AMG a következő években egy vadonatúj tisztán elektromos divatterepjáróval rukkol elő, amely a legfrissebb hírek szerint minden korábbinál nagyobb teljesítményt ígér. A vállalat sportos modellekre fókuszáló részlegénél már javában folyik a fejlesztés, és a titokzatos újdonság hivatalos leleplezése 2026-ban várható. Az új modell, amely az AMG.EA platformra épül, a tervek szerint több mint 1000 lóerős lesz, és méreteiben is impozáns: körülbelül 5,1 méter hosszú és 3 méteres tengelytávolságú.

Az Alfa Romeo is hasonló teljesítményű elektromos SUV-val készül, amely a Stelvio Quadrifoglio utódjaként érkezik. Az új modell, amely az STLA Large platformra épül, jelenlegi tesztváltozata mintegy 940 lóerős, de a sorozatgyártásba küldendő végleges változat akár 1000 lóerős is lehet. A menetteljesítmények egyelőre ismeretlenek, de a jelenlegi Stelvio Quadrifoglio 520 lóerővel és 600 Nm-es nyomatékkal 3,8 másodperces 0-100-as gyorsulást, illetve 285 km/h végsebességet tesz lehetővé.

A Mercedes jelenlegi legerősebb és legdrágább elektromos terepjárója a Maybach EQS SUV 680 4Matic, amely 658 lóerős teljesítmény mellett 950 Nm-es nyomatékot produkál, és 0-100 km/h gyorsulást akár 4,4 másodperc alatt is képes teljesíteni. Az elektromos Mercedes-Maybach SUV hatótávja 600 kilométer körül alakul. Az Alfa Romeo új elektromos SUV-jának hatótávjáról és egyéb műszaki paramétereiről még nem állnak rendelkezésre információk.