Tavaszi időjárás váltakozása: melegrekordok után hidegfront érkezik

Heves zivatarokkal érkezik a hidegfront, ami kettészakítja az országot, és a hétfő esti órákban már jelentős lehűlést hoz.

Az északi határvidék összes megyéjére kiadott citromsárga figyelmeztetés zivatarra, szélerősödésre és esetleges jégesőre figyelmeztet. A térségben a hőmérséklet hétfő estére akár 13 fokig is lecsökkenhet.

Miközben az ország déli részén a nap folyamán változatlanul napos, nyárias meleg idő várható, Szeged és Békéscsaba környékén akár 31 fokos hőséget is tapasztalhatunk. Ezzel ismét megdőlhet a melegrekord.

A vasárnapi napon Baján 31,2 fokot mértek, amivel 85 évvel ezelőtti rekordot döntöttek meg 2,5 fokkal. A fővárosban is szokatlanul meleg volt, Újpesten 29,8 fokot mértek, ami új budapesti napi melegrekordot jelent. Itt a korábbi rekord 27 fok volt, amelyet Csepelen jegyeztek fel 1939-ben. A fővárosi rekordot is felülmúlta a vasárnapi Újpesti 29,8 fokos hőmérséklet.

A hétfőn északról érkező hidegfront az egész heti időjárást meghatározó tényező lesz. Kedden már több helyen várható eső, zápor, délen, délkeleten és néhol keleten zivatarok is kialakulhatnak. Az északira, északnyugatira forduló szél élénk, erős lesz, és jelentős lehűlés következik be. A legmagasabb hőmérsékletek 9 és 24 fok között alakulnak, délen, délkeleten még 20 fok felett, északnyugaton pedig 10 fok körüli maximumokat mérhetünk.

Szerdán borongós, erősen felhős időre számíthatunk, csupán rövid időszakokra tűnhet elő a nap. Elszórtan eső, zápor is előfordulhat. Az északi szél több helyen élénk, erős marad, a délutáni órákban pedig 12-17 fok közötti hőmérsékletekre kell készülnünk.

Vasárnap igen enyhe volt az éjszaka is, a Baranya vármegyei Bodán mindössze 15,9 fokig hűlt le a levegő, amely új országos hajnali melegrekord. A korábbi rekorder Gyöngyös és Kisbér volt 14 fokkal, ezt az értéket még 1989-ben regisztrálták. Budapesten, a János-hegyen pedig a leghűvösebb órákban sem süllyedt 14,6 fok alá a hőmérséklet, ez új fővárosi hajnali melegrekord, eddig ezen a napon ugyanis a fővárosi rekordot 1939 óta Budakeszi erdőállomás tartotta, 14 fokkal.