Jégeső, zivatar: másodfokú figyelmeztetést adtak ki Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várható heves zivatarok miatt, melyeket erős szél és jégeső is kísérhet.

A HungaroMet Zrt. és az MTI friss előrejelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hétfőn heves zivatarokra kell számítani, amelyeket villámlás, erős szél és jégeső is kísérhet. Emiatt a megyére másodfokú, azaz narancs figyelmeztetést adtak ki.

További kilenc megyében – Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém – elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, ahol a villámlás jelent elsődleges veszélyforrást, de szélerősödés és jégeső is előfordulhat. Estére már riasztást is kiadtak az északi járásokra.

A zivatarok hétfőn késő délutántól kezdődően az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak. Borsodban nagyobb eséllyel alakulhatnak ki heves zivatarok, amelyeket lokálisan viharos, általában óránkénti 70-90 kilométeres széllökések, jégeső és intenzív csapadék kísérhet.

A nyugati határ közelében a csapadék mennyisége kedden éjfélig helyenként elérheti a 20 millimétert. A déli országrészben, különösen Baranyában és Bács-Kiskun déli részén, a széllökések sebessége a déli óráktól késő délutánig az óránkénti 60-70 kilométert is elérheti. Kedden napközben a déli és délkeleti területeken is előfordulhat zivatar.

Az Időkép Sopronban készült videója szerint Sopronban már csak 14 fok van, és a zivatarok is megérkeztek. Jég pattog a teraszon Mosonmagyoróváron. Kettészakadt az ország: délkeleten 28-30 fok van, szép idő, ezzel szemben északnyugaton 13 fok és zivatarok.

A következő napokban a hőmérséklet maximumai 10 és 16 fok között maradnak, az éjszakák pedig hidegebbek lesznek, helyenként fagypont alá is süllyedhet a hőmérséklet. A hét közepétől csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, és a hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy. A szél sokfelé lesz erős, és kedden túlnyomóan borult idő várható, sokfelé esővel, záporral, az ország délkeleti harmadán pedig a napos periódusok mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre kell készülni záporokkal, helyenként zivatarral. Hajnalban 9-15 fok várható, a csúcsérték pedig 9–24 fok között alakul, északnyugaton lesz a hidegebb.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras