Az MI5 ellen perelnek a manchesteri robbantás túlélői

A 2017-es manchesteri Ariana Grande koncerten történt öngyilkos merénylet túlélői csoportos pert indítottak az MI5 ellen. Azt állítják, hogy a brit hírszerzés nem reagált kellő gyorsasággal a rendelkezésre álló információkra, és így elszalasztották a merénylet megakadályozásának lehetőségét.

A jogi képviselők szerint a merénylet több mint 250 túlélője jogi lépéseket tesz a brit belföldi hírszerzés ellen. Három ügyvédi iroda vasárnap közölte, hogy ügyfeleik nevében csoportos keresetet nyújtottak be a brit nyomozóhatóságok bíróságához, de további részleteket nem közöltek, mivel ez egy folyamatban lévő jogi ügy.

A támadást Salman Abedi követte el 2017. május 22-én, az Ariana Grande koncertjének végén, amikor több ezer fiatal rajongó távozott a helyszínről. Abedi hátizsákos bombát helyezett el a Manchester Arénában, a robbanásban 22 ember vesztette életét, és több mint 100 ember megsérült, sokan közülük gyerekek és tizenévesek.

Egy hivatalos vizsgálat megállapította, hogy az MI5 nem cselekedett elég gyorsan a kulcsfontosságú információk alapján, és jelentős lehetőséget szalasztott el a merénylet megakadályozására. Ez az esemény az utóbbi évek leghalálosabb szélsőséges támadása volt az Egyesült Királyságban.

A vizsgálat során kiderült, hogy Abedi már 2014-ben az MI5 látóterébe került, de ügyét alacsony kockázatúnak ítélve nem sokkal később lezárták. Az MI5 egyik tisztje elismerte, hogy az Abediről szóló hírszerzési információkat lehetséges nemzetbiztonsági aggályoknak tekintették, de nem beszélték meg elég gyorsan a kollégáikkal.

Az MI5 vezetője, Ken McCallum egy televíziós nyilatkozatban „mélységesen sajnálja”, hogy az ügynöksége nem tudta megakadályozni a támadást.